RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sporten styrker NRKs posisjon


NRK styrkes av sporten, hevdes det i ny doktoravhandling. Her fra da Koll tok cupgull.
NRK styrkes av sporten, hevdes det i ny doktoravhandling. Her fra da Koll tok cupgull.
NRKs satsing på sport er en av årsakene til at kanalen fortsatt har et så sterkt grep om publikum, hevder Mona K. Solvoll i en ny doktorgradsavhandling fra BI.

NYDALEN: Mona K. Solvoll har i sitt doktorgradsprosjekt ved Handelshøyskolen BI studert hvordan NRK har endret seg fra begynnelsen av 1960-tallet og frem til våre dager. Hun disputerer tirsdag.

Ifølge Solvoll har NRK tilpasset seg nye krav, både eksternt og internt, men samtidig bevart sin legitimitet som allmennkringkaster i forhold til både politikere og publikum, melder BI.

NRKs lokomotiv

Ifølge Solvoll har Sporten vært NRKs lokomotiv i målet om å skape legitimitet både i forhold til den politiske konteksten og i forhold til publikum, både før og etter monopolets fall.

Hovedutviklingen for selve produksjonspraksisen for fjernsynssport ser ut til å ha gått fra en situasjon hvor sportsbegivenheten stod i sentrum til en praksis hvor seernes opplevelse av sportsbegivenheten ble viktigere.

Fotball på TV har gått fra å være en fotballbegivenhet til å bli en fjernsynsbegivenhet, sier Solvoll.

Underholdning og nasjonsbygging

Produksjonspraksisen til sporten har klart å balansere kravene til underholdning, folkeopplysning, nasjonsoppbygning og objektiv journalistikk, mener Solvoll.

Uten sporten ville ikke NRK ha vært der de er i dag, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere