RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Søppelrydding i Oslo kan koste deg dyrt

Erol Guven er forundret over folks holdninger til forsøpling. Han forteller om alt fra etterlatte tv-er til matrester og brukte sprøyter.
Erol Guven er forundret over folks holdninger til forsøpling. Han forteller om alt fra etterlatte tv-er til matrester og brukte sprøyter. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten
Sist oppdatert:
Oslo-folk forsøpler stadig mer. Straffen kan bli en egen søppelavgift til byens borgere.

OSLO: - Det rareste vi finner er vel kanskje tv-er og sånne ting, som folk bare setter fra seg, men det som forundrer meg mest er at folk legger fra seg søpla si overalt, sier Erol Guven i Ruskenpatruljen til Oslo kommune.

I 2013 ryddet Guven og hans kollegaer 12 tonn søppel i Oslos gater. Hittil i år er tilsvarende tall 15 tonn søppel, og tendensen er økende. Totalt har det blitt ryddet 50 tonn søppel i Oslo i år, det vil si søppel som ikke er lagt i søppelbøtter.

Alt fra brukte sprøyter til gatekjøkkenmat og rester fra hyggelige parkkvelder, der folk ikke gidder å ta med seg søpla si hjem, må Ruskenpatruljen og andre søppelplukkere håndtere.

- Det overrasker meg at folk tror de kan kaste nesten hva som helst, hvor som helst, sier Guven.

Forventer mer søppel
I en fersk byrådssak, som heter «Sammen om en ren by», står det følgende:

Fakta: Søppelrydding i Oslo

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • I forbindelse med vårrengjøringen av Oslos gater ryddes en avstand tilsvarende Oslo-München (1.583 kilometer).
  • Hver eneste natt, året rundt, rengjøres en strekning tilsvarende Oslo-Moss innenfor Ring 1.
  • Manuelle søppelplukkere har til nå i år plukket 50 tonn søppel i Oslo.
  • I sentrumsbydelene er det 1.850 søppeldunker som tømmes mellom 2 ganger i uka og 3 ganger om dagen.
  • Disse har til nå i år generert 562 tonn søppel.

Kilde: Oslo kommune

«Forsøplingen av det offentlige rom har økt, og det er grunn til å tro at utfordringene forbundet med forsøpling blir større i fremtiden».

Ruskenpatruljen, som daglig rydder Oslos gater, bekrefter at det har vært en stadig økende mengde søppel i byen. Sentrumsbydelene er plaget med forsøpling i gatene, mens det i de ytre bydeler, blant annet på Nordstrand og Midstuen, er flere så kalte villfyllinger.

I dette området er det også utbredt at folk setter fra seg alt de har av avfall i nærheten av minigjenbruksstasjonen. Dette er kostbart for kommunen å fjerne.

- Vi har funnet hele leiligheter, for å si det sånn, sier Guven, og viser til at folk som pusser opp boligene sine, trolig ikke vil betale for å levere avfallet sitt på gjenbruksstasjonene, og velger heller å dumpe dette på ulovlige villfyllinger.

Erol Groven (t.v.) og Geir Aukner i Ruskenpatruljen forteller at de merker godt økt forsøpling i Oslo.


Kan komme eget søppel-gebyr
Men den økende søppelmengden, betyr at Oslo kommune må bruke mer penger på å rydde opp etter slappe Oslo-borgere. Og regningen går til deg og meg.

Per nå bruker Oslo kommune rundt 200 millioner kroner i året på å holde byen ren. I tillegg kommer en gebyrfinansiert innsamling av husholdningsavfall. Men om søppelmengden fortsetter å øke, kan byens borgere få en ekstra avgfit i tillegg.

- Det jobbes med en sak fra statlige myndigheter, der hver enkelt kommune kan innføre et ekstra gebyr til alle. Det er noe vi vil vurdere, dersom vi får mulighet. Det betyr jo at det blir en kollektiv straff for at noen forsøpler, sier byråd for miljø og samferdsel, Guri Melby.

Les også: Frykter brann i søppelsekker

Vil bøtelegge forsøplere
Hun får støtte fra Ruskengeneral, Jan Hauger. Han ønsker imidlertid også å ta i bruk mulighetene som ligger i politivedtektene, ved å bøtelegge folk som forsøpler.

- Det finnes noen mulige pisker, for eksempel kan folk bøtelegges for forsøpling, sier han, og legger til at han håper det er politisk vilje til å ta i bruk bøtelegging i større grad.

Ruskengeneral Jan Hauger og byråd for miljø og samferdsel, Guri Melby (V) lover mer satsing på søppelrydding, men erkjenner at det kan koste Oslo-folk dyrt.

- Tidligere fikk man 500 kroner i gebyr om man ikke fjernet istapper fra takene. Da man økte dette til 5.000 kroner hadde det en betydelig effekt, sier han, og legger til:

- Vi ser at selv om vi setter opp flere søppeldunker, så slipper folk søppelet sitt rett ned på gata. Da bør vi kanskje bli strengere.

Vil bli Europas reneste by
Nylig ble byrådssaken «Sammen om en ren by» lagt fram. Byrådet startet arbeide med saken i september 2012 og har også inkludert et vedtak fra bystyret i desember i fjor, der Anne Cathrine Berger (Ap) og Victoria Marie Evensen (Ap) foreslo å gjøre Oslo til Europas reneste by innen 2016.

I den ferske byrådssaken er dette et av de viktigste momentene, men byråd Guri Melby erkjenner at det er krevende.

Fakta: Søppel i Oslo

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • En undersøkelse gjort av TNS Gallup viser at 54 prosent av Oslos befolkning er fornøyd  med ryddighet og renhold i egen bydel.
  • Bare 37 prosent er fornøyd med tilsvarende i Oslo sentrum.
  • De største utfordringene er gater og parker som ikke ryddes tidlig nok eller i tilstrekkelig omfang.

- Oslos befolkning øker, og i tillegg er folk mer ute i byen, og da legger de igjen rester. Vi er selvfølgelig glad for at folk bruker byen, men da må vi også jobbe med holdninger, for å få folk til å rydde opp etter seg, sier hun. 

- Jeg er opptatt av at søppeldunkene i byen skal bli tømt, men da må folk bruke dem også, sier Melby.

- Se her, for eksempel. Her er det mange som går hver dag, og vi ser at folk bare slipper søppelet rett ned, sier Jan Hauger, og peker på et betydelig antall kaffekopper og matrester langs kanten av Nybrua, på tross av at det er flere søppelbøtter i området.

- Det er klart at når det er mye søppel så forplikter det kommunen til å sørge for at byen blir ryddet, men folk har også et ansvar, sier Melby.

Kaffekopper, matrester, papir og annet søppel folk har slengt fra seg like nedenfor forauet.


Vil gjøre søppelrydding enklere
Imidlertid erkjenner byråden at å rydde søppel i Oslo kan være en forvirrende affære - selv for dem som jobber med dette daglig. En rekke ulike private og offentlige aktører har ansvaret for å rydde byen - ofte på svært små områder.

Et eksempel er Europarådets plass, der blant annet kommunen, private gårdeiere, Clear Channel (bysykkelstativene) og Sporveien (holdeplassene) har ansvaret for å rydde sine områder - på samme plass.

Derfor vil kommunen nå rydde opp i sitt eget byråkrati.

- Det handler om samhandling, og derfor vil vi samle ansvaret på ett sted, sier Melby.

Det betyr at Bymiljøetaten skal få et enda større ansvar for å koordinere søppelhåndtering i Oslo. Som et ledd i dette arbeidet vil også Rusken få en viktigere rolle.

Kommunen ønsker også å opprette et felles meldesystem, som det Rusken har i dag, der folk kan varsle om søppel rundt om i byen. Kommunen ønsker også å kartlegge behovet for søppeldunker på nytt, slik at disse plasseres ut der det er behov.

- Det vil også bli billigere, slik at vi får mer søppelrydding for pengene, sier Melby.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere