Språkkongen

Journalist, forfatter, språkekspert og Frogner-beboer Per Egil Hegge startet karrieren som vikar i Trønderavisa, og nå foreligger boken hans om H. M. Kongen i bokhandelen.

Frogner: På Kaffebrenneriet, på hjørnet ved Frognerveien og Løvenskiolds gate, står Per Egil Hegge i kø for å kjøpe en cappuccino. Han har mest sannsynlig allerede lest alle de norske avisene i tillegg til flere utenlandske på nett, blant andre Pravda, og det lenge før Lokalavisens utsendte sto opp.

Geriljakrig

Per Egil Hegge forteller at han, etter kommunismens fall, syntes Pravda ble uinteressant.

Den hadde egentlig alltid vært uinteressant, men jeg hadde ikke forstått det, sier han. Hegge er en av flere kjente personligheter i norsk næringsliv, offentlig administrasjon og akademia, som har deltatt i forsvarets russiskkurs.

Det var flere som trodde det var en slags spionutdannelse, sier Hegge og legger til at han ikke tjenestegjorde i forsvaret etter endt utdannelse. I stedet begynte han en karriere som lærling i NTBs utenriksavdeling. Han hadde litt erfaring fra Trønderavisa, hvor han var vikar i en periode. Etter ett år i NTB ble han ansatt i Aftenposten, og der har han vært siden. Som både utenrikskorrespondent, redaktør, spaltist, debattant, og språkekspert. Han har gitt ut mange bøker, blitt tildelt flere priser og er slått til ridder av 1.klasse av St. Olavs orden, og selv om han ble pensjonert i 2005, skriver han daglig språkspalten i Aftenposten.

Det begynte med at jeg i flere år skrev spalten internt, men i 2004 fikk vi ny sjefredaktør, og han ville ha det på trykk. Jeg kaller det en geriljakrig mot humørløshet i norskfaget, sier Hegge. Språkspalten er populær, og hver dag mottar han mellom 30 og 50 brev fra lesere.


Humoristisk

Nå er den autoriserte biografien "Harald V" i bokhandelen, og det har ført til noen hektiske dager for forfatteren.

Ja, det er blitt noen lange dager, men det tåler jeg, bare det ikke er for mange. Nå har det roet seg igjen, sier Hegge. Han har brukt to og et halvt år på boken om Kongens liv, men han har ikke skrevet hver dag. Mye av tiden er gått med til research og møter med folk som står Kong Harald nær. Boken tar for seg barneårene i USA under krigen, tilbakekomsten og historien frem til i dag. Noen tanker om fremtiden er det selvfølgelig også blitt plass til.

Da Kongen leste det første manuset, som var på 300 sider, sa han følgende: "Det må sannelig være mer enn nok." Boken ble til slutt på 700 sider, sier Hegge. Forfatteren har lært mye om Kongen underveis, blant annet at han er veldig morsom.

Kongen har generelt en fin humoristisk sans, og dessuten er han er god til å etterligne trønderdialekt, ler Hegge, som selv er vokst opp i Trønderlag, nærmere bestemt Inderøya.


Familiebedrift

Forfatteren mener en biografi bør plassere personen det skrives om i en historisk ramme, slik at leseren lærer noe om epoken.

Spesielt er krigsårene spennende historie, sier Hegge. Da Harald kom til Norge etter krigen, var han åtte år, og selv om han forsto språket, husket han ingen ting fra Norge. Han hadde bodd i USA i fem år, og mens de andre gledet seg til å flytte hjem, gruet den fremtidige kongen seg til å forlate det som var blitt hans hjem.

Det som kjennetegner kong Harald, i likhet med hans far og bestefar, er at han er inkluderende. Alle skal være med. Det har han bevist gjennom å åpne slottet, og ved å gjøre kongehuset mer til en familiebedrift. Han delegerer mye til kronprinsparet, sier Hegge. På grunn av sin helse, reiser han sjelden utenfor Europa, med unntak av USA.

Han er blitt 70 år, de tre siste årenes helsehistorie kunne vært bedre, og lange reiser tar på, sier forfatteren. Kongen er som kjent veldig opptatt av båtliv, jakt og fiske. Dette er aktiviteter Hegge har liten kunnskap om.

Jeg stilte med handikapp når det gjaldt fritidsaktivitetene. Jeg er en mann fra flatbygdene, men jeg har forstått at folk har stor respekt for Kongen som fagmann, sier han.


Den indre sirkel

I avisene er det vært fokusert en del på "Den indre sirkel", eller de hemmelige vennene til Kongen. Om den saken sier Hegge følgende.

Jeg har snakket med noen av dem, med løfte om ikke å nevne navn. Det som for meg står helt klart, er at Kongen allerede som ung var moden, og han forsto at det var smart å verne om noen venner. Disse vennene, som han stoler fullt og helt på, har holdt sammen fra ungdomstiden, og det har vært et viktig rom for Kongen, og kommer til å være det i fremtiden også.

Per Egil Hegges egne fremtidsplaner er rolige. På nyåret blir han 67 år, og han sier at lenestolen blir et bedre og bedre sted å være. Selv om språkkongen er svært aktiv foreløpig, mener han selv det må ta slutt en dag. I mellomtiden gleder vi oss over hans pågående geriljakrig i norskfaget.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.