RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sprangtalent til Spania

I mars reiser Bettina Lunde fra Alnabru til Spania for å delta på internasjonal cup i sprangridning.

Nordtvet: Vi treffer Bettina Lunde på Nordtvet Gård, som har vært hennes faste tilholdssted de siste årene. Hun er ridelærer og rideskolesjef, og driver gården sammen med familien sin. Hest er en stor del av 23-åringens liv, og tar opp mesteparten av tiden hennes. Nå er det sprangridning som gjelder, og Bettina har fått en sjanse hun lenge har drømt om: i mars reiser hun til Malaga i Spania for å delta på et 5-ukers internasjonalt stevne sammen med verdenseliten.
Sesongstart
Dette er en spesiell type sprangstevne. Det går klasser hver dag, men bare i helgene teller konkurransen, forteller Bettina. Hun har vært travel i det siste, for hestepass, skoing, utstyr og transport må være i topp stand innen hun reiser av gårde. Sunshine Tour, som stevnet heter, er sprangrytternes måte å gjøre seg klare til sesongen begynner for fullt.
Rett etter jul er stevnesesongen stille, og dette er det første store som skjer, forklarer Bettina. Hun gleder seg veldig til å reise nedover:
Det blir mange nye opplevelser. Vi får trent masse, og drevet med hestene. Det blir nok litt sosialt også, kan hende jeg blir kjent med noen, smiler hun.
Hvorfor sprangridning?

Fordi jeg elsker å hoppe. Det er en vanvittig følelse, i hvert fall når det blir høyde på hindrene. Det er så gøy når du kjenner at du og hesten får det til, og at alt stemmer.
Reiser med eliten
Bettina reiser ikke til Spania alene, men sammen med blant andre Stein Endresen. Han er en av Norges beste sprangryttere, og har trent Bettina de siste syv årene.
Å delta på stevnet har vært en drøm i mange år. Det var Stein som spurte om jeg ville bli med, sier hun.
De har blitt godt kjent etter hvert. Bettina har jobbet hos Endresen i Sandefjord, og en av hestene hennes, Kastell, har hun overtatt etter ham.
Dessuten får jeg masse råd av Stein, og han hjelper meg med rideskolen, sier hun. Bettina har også med hestepasser til Spania, som er ei god venninne av henne.
Og flere andre kommer til å ta seg en tur. Mamma har i hvert fall lyst til å komme nedover, sier hun. Bettina tar med seg alle de tre hestene sine til Spania. Både Kastell, Queen D'Alme og Mc Manne Man er konkurransehester, og like gode på hver sin måte, ifølge Bettina.
Svette og tårer
23-åringen, som er født og oppvokst på Alnabru, har ridd i atten år nå.
Jeg startet på rideskole da jeg var fem, og har ridd på Ekeberg, Trosterud og Stovner, forteller hun. På Nordtvet Gård har hun stallplass til nitten privathester og 16 skolehester. Bettina jobber heltid i stallen, og det blir lange dager, ofte fra åtte om morgenen til åtte om kvelden.
Jeg er en ordentlig bonde, jeg, ler Bettina, som er utdannet agronom. Vi tenker at det ser ikke slik ut, jenta med de mørke krøllene er både søt og vever.
Jeg liker å jobbe og holde på med dette. Det er kjempegøy, jeg er veldig heldig, sier hun.
Hun innrømmer likevel at det kan bli slitsomt til tider. Hun møkker, fòrer, trener og slipper ut hestene hver morgen.
Det er hardt arbeid, og det blir litt svette og tårer. Jeg er blitt veldig tynn, sier hun. Å drive en gård er et stort ansvar:
Jeg har ikke fri 17. mai, liksom. Jeg må hit for å møkke uansett, sier hun. Da er det godt å ha familie og venner som kan steppe inn og hjelpe til hvis det trengs. De fleste av vennene er hesteinteresserte.
Det går i hest stort sett, ja, sier hun.
Ambisjoner
Men noen ganger blir det tid til en fest også. Dagen før intervjuet holdt vennene overraskelsesfest for Bettina, siden hun snart reiser til Spania. Da ble hun rørt.
Og jeg fikk en spansk ordbok av ei venninne. Så nå er jeg klar for å reise.
Hun er veldig spent, for det er første gang hun deltar på et så stort stevne.
Jeg gikk inn på nettsiden deres og så bilder derfra. Det var enorme områder med svære staller og mange ridebaner. Jeg lurer på hvordan lille jeg skal finne frem der, ler hun.
Hva slags ambisjoner har du for sprangridningen?

Jeg satser på sprang, og vil komme så høyt som mulig. Jeg setter meg realistiske mål, og har lyst til å ri hallmesterskap i 1,40 meter etter hvert.
Nå rir hun seniorklasser på distriktsnivå. Det høyeste hun har startet hittil er 1,25 meter, men i Spania håper hun å debutere i 1,30.
Jeg håper å gjøre det bra i Grand Prix-klassen. Men det blir mange om beinet, for det er et par hundre startende i hver klasse. Hovedsaken er at jeg får være der nede og ri, det gir utrolig mye.
Bettina takker foreldrene for at de er med og støtter henne, og venninnene som stiller opp i stallen dersom hun trenger hjelp.
Det setter jeg veldig stor pris på. Mamma og pappa bidrar mye. Uten deres hjelp, hadde jeg ikke vært der hvor jeg er nå, avslutter Bettina Lunde.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere