*Nettavisen* Nyheter.

Sprek salat fra hagen

Bruk det du får tak i av god kvalitet, og topp med sprø løkringer. Foto: Alle foto: Carl Martin Nordby

Inspirert av et helt eget univers på landet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Øyvind Hjelle er matfaglig konsulent ved Kulinarisk Akademi. Foto: Foto: Carl Martin Nordby

Ramme gård i Hvitsten i Akershus er et eget økologisk univers når det kommer til gård og hage. I over 15 år har eieren, Petter Olsen, bygget opp et kompromissløst økosamfunn på eiendommen.

Kokkeglede

Her finner man, i tillegg til en vakker prydhage, et mangfold av urter, grønnsaker, egg og kjøtt som gjør et kokkehjerte bløtt.

Man kan man plukke urter som er sprekere enn Usain Bolt, modne tomater som faktisk lukter tomat, små nypoteter på størrelse med klinkekuler, salat som knaser når du biter i den, løk som spruter ut væske når du skjærer i den. For ikke å snakke om nylagte, varme hønseegg fra høner som har et godt liv. Da er det ekstra moro å lage mat!

Naturlig nok har de færreste den samme tilgangen på råvarer som jeg hadde på Ramme gård nå i sommer. Da lagde vi hagesalaten ute i det fri. Men kanskje du har noen urter eller grønnsaker i hagen, butikken eller nabolaget som kan være med i en slik komposisjon?

Det er ingen fasit på hva som kan inngå i retten. Bruk det du har, så lenge det er av bra kvalitet.

Til å bli glad av

En slik hagesalat er vel kanskje det sunneste og beste man kan spise, både for kropp og sjel. Mangfoldet av økologiske grønnsaker gir smaker, konsistenser og farger man rett og slett blir glad av! Kombiner hagesalaten med magert, hvitt kjøtt, og du får en mer fullstendig måltidsfølelse.

Husk at gjennomkokte grønnsaker får en søtlig smak, ofte blir de også litt melne og beske. Derfor er det viktig å koke dem litt kortere enn man tror. Da holder grønnsakenes naturlige egensmak seg bedre. I hagesalaten blir smaken av grønnsakene backet opp med syre og fylde fra vinaigretten.

Mat

SELVPLUKK: Å høste råvarene selv gir ekstra matglede.

Vinaigretten, av type sennepsdressing, er smaksforsterkeren i denne retten. Den backer opp grønnsakene med syre og fylde, og hjelper til med å bringe alle de gode smakene i hagesalaten fra tungen til smakssenteret midt i hjernen.

Slik gjør du det

Tomatene og agurken skylles og deles i store biter med en skarp kniv. Potet, gulrot og blomkålbuketter kokes i saltet vann til de er akkurat ferdige. Avkjøl i kaldt vann, og del opp i store biter. Artisjokken skrelles fri for blader og stilk med en skarp sagekniv.

Mat

VINAIGRETTE: Backer opp de gode smakene i salaten.

Kun hjertet av artisjokken skal være igjen. Dette må kokes i 1 liter saltet vann med saften av en sitron for at den skal holde seg hvit og fin. Ta ut støvbærerne i midten og del artisjokkhjertet opp i «kakestykker». Rødbetene kokes i saltet vann til de er møre. Gni av skallet under rennende kaldt vann. Deles i vilkårlige biter og blandes med resten av grønnsakene på tallerkenen. Fennikelblest, altså de grønne bladene som ligner dill på toppen av fennikelen, legges oppå.

Sennepsdressing: Rør sammen sennep og eddik. Ha i salt og honning. Rør inn oljen og avslutt med den finhakkede gressløken. Smak til med svart pepper fra kvernen.

Løkringer: Skjær løken i skiver på ca. 5 mm. Løs skivene opp til ringer. Vend dem i mel, slik at blir helt dekket. Dypp dem deretter én og én i sammenpisket egg. La dem dryppe fra seg litt før du ruller dem i brødkrummen.

Vær nøye med at hele ringen blir dekket av krumme. Stek fire ringer av gangen i en panne med 1 dl olje. Moderat varme er viktig, slik at de blir gylne og sprø, men ikke svidd. Ha ringene over på papir og salt godt med fint salt. Løkringene legges på toppen av salaten sammen med litt friske urter.

Mat

SPRØTT TILTAK: Nok mel på løkringene er viktig for vellykket fritering.

Kyllingbryst: Grill brystet med skinnsiden ned til det har fått en tydelig sprø skorpe. Legg det på en kald sone av grillen, sett på lokk hvis du har, og la brystet grilles ferdig, til ca. 68 grader. Dryss masse salt på det sprø skinnet før du deler opp i biter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.