*Nettavisen* Nyheter.

Sprekker «boble», reiser til slummen!

TIL KENYA : Karoline Sand Haarberg reiser 6 måneder til slummen i Nairobi i Kenya. Foto: Foto: Anne Marie Huck Quaye

Karoline Sand Haarberg skal «redde verden», og legger det komfortable livet i Ullevål Hageby bak seg til fordel for slummen i Kenya.

Klikk på bildet for å forstørre.

TIL SLUMMEN: Slik ser det ut i slummen i Nairobi, dit Karoline skal. Foto: Foto: privat

ULLEVÅL HAGEBY: – Jeg vil ut å redde verden, sier Karoline Sand Haarberg, som har bodd hele sitt 18 år lange liv i Ullevål Hageby.


Det vil si minus et års opphold på Sicilia i 2. klasse på videregående, og noen måneder i Sør-Afrika da hun var tretten. Akkurat dette oppholdet ga mersmak for både Afrika og å reise.

– Jeg elsket å være der. Vi besøkte townshipen, og det gjorde inntrykk, sier Karoline.

Hun innrømmer at det er svært lett å komme inn i en trygg liten «boble», som hun kaller livet i hagebyen.

Trygt her

– Det er trygt å være her, og jeg elsker Hagebyen. Men jeg føler at jeg må noe mer. Man kan ikke bare bo hele livet sitt her i Oslo, sier Karoline og smiler.

Etter litt research på nettet flyttet hun til Mandal for å starte på Hald Internasjonale senter, en kristen fagskole med fokus på tverrkulturell forståelse og internasjonale studier.

– Der har vi bodd sammen med flere kenyanere, og nå har jeg blant annet fått smakt på ugali, som «alle» kenyanere elsker, sier Karoline som ikke har fått sansen for «grøten av kokt maismel» helt ennå.

Hjelpe til selv

– Jeg vil se hvor langt jeg kan strekke meg, sier hun og forteller om at målet med å dra til slummen i Kenya er å hjelpe lokalbefolkningen og litt det å «finne seg sjæl».

Hun skal sammen med fem andre bo på campus, ikke i slummen vel å merke, og jobbe med alt fra barn i barnehager til skoler og andre vedeledige prosjekter- alt ettersom hva hun får tildelt av oppgaver.

For Karoline er det ikke nok å sende penger til prosjekter i andre land, men hun må faktisk hjelpe til selv.

– Planen er å bli en del av lokalsamfunnet der nede, sier Karoline, som vil møte på noen utfordringer i den anledning. Derfor har hun planer om å kle seg slik kenyanerne gjør, stotre fram noen fraser på Swahili og ikke minst bruke tid i sangglade, karismatiske kirkesamfunn.

– Og det hun gleder seg mest til?

– Å kjenne lukten av Afrika! Jeg gleder meg til å se den røde jorden igjen. Også blir det bra å bare sette i gang med alt der nede, sier Karoline som fremdeles ikke har pakket kofferten, bare noen dager før avreise.

I seks måneder skal Karoline bo i Kenya, og sender også noen stemningsrapporter til alle hjemme i norge på bloggen sin, http://karolinesandh.wordpress.com/

– Jeg kommer til å savne familie og venner. Og bollene på Åpent bakeri her på Damplassen, sier hun, med skrekkblandet fryd.

Men noen må jo redde verden, så Karoline drar til Kenya!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.