RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Strandkaker fikk Tom Victor Gausdal til å søke seg mot en karriere som kokk.
Strandkaker fikk Tom Victor Gausdal til å søke seg mot en karriere som kokk. Foto: Alle foto: Tore Sandberg

Sprøtt, bløtt og saftig

De beste rettene kan lages av ingredienser som allerede oppbevares på kjøkkenet.

Jeg er en forkjemper for teksturer, det er det som ofte gir de gode opplevelsene.

Enkelt og godt

Det sies at mat spises med øyet, men uten de riktige kontrastene hjelper det svært lite om det ser flott ut.

Den klassiske retten Eton Mess er en slik rett: pisket krem, marengs og frukt, blandet sammen til en herlig røre. Enkelt og ustyrtelig godt.

Jeg hadde ingen marengs i huset i dag, men noen hjemmelagde cookies. I fryseren fant jeg litt vaniljeis. Litt melon på benken, og vips så er utgangspunktet for en fantastisk dessert på plass.

Gull i munn

Disse kjeksene er faktisk grunnen til at jeg ble kokk. Det kan sikkert høres utrolig rart ut, men det er sant. Jeg burde kanskje ikke avsløre oppskriften – den er min mors – men hun pleier alltid å tilgi meg.

Da jeg var liten, var det nemlig røra til kjeksen jeg var mest opptatt av, altså i ustekt form. Pisket smørdeig med chunky biter av nøtter og sjokolade, ja det er gull i munn for en liten gutteramp.

Jeg fikk alltid mamma til å la det være igjen en del røre i bollen før hun stekte dem.

Etter mange dager på mors kjøkkenbenk med mumsing av kakedeig, bestemte jeg meg for at jeg skulle bli baker. Men etter utplassering på et konditori fant jeg fort ut at de arbeidstidene ikke passet for et B- menneske som meg. Derfor ble jeg kokk i stedet.

I skyene

For kokker kan lage ganske mye søtsaker de også. Det er noe av det mest interessante med å være kokk, det er så mye å lære.

På jobben har vi ansatt en konditor, og hun bakte en berlinerbolle som jeg tror jeg kommer til å huske for alltid.

At noe så enkelt og gammeldags som en fylt bolle skulle få meg til å føle at jeg svevde på en sky, er ganske rått.

Men sånn blir det altså når man følger det danske slagordet: «Her er ikke bollene laget av maskine og bånd, men av en kærlig hånd.»

For én ting er sikkert: Moderne bakerier med alle sine fancy maskiner, bake-off-teknikker og juks kommer aldri til å erstatte resultatet av en bolle bakt av en ekte bakerjentes hånd.

LURER DU PÅ HVA DU SKAL DRIKKE TIL? Søt og billig sorti

Oppskrift

Strandkaker med is og marinert melon
Ingredienser:

1 dl vann

½ dl naturlig rørsukker

1 kanelstang

1 stjerneanis

vannmelon og gjerne andre melonvarianter

Kok opp vann, sukker og krydderier, avkjøl laken og legg i melon biter.

Strandkaker:

200 g smør

350 g rørsukker

2 egg

1 ts bakepulver

300 g mel

1 kopp hakkede mandler

1 knivspiss frø fra vaniljestang eller 1 ts ordentlig vaniljesukker

125 g sjokolade 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere