RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sprøtt nytt

Nykålen er her. Da vet vi at sommeren har begynt.

Denne sprø og deilige kålveksten har en tidlig sesong. Den dukker opp i mai og forsvinner i juli, men siden holdbarheten er så som så, har hamstring lite for seg. Sommerkål og tidligkål er alternative navn på nykål.

Da jeg var liten, pleide vi å ha tykke skiver med nykål oppå brødskiva krydret med salt og pepper, selvfølgelig med et godt lag smør under. Det var kanongodt, og fortsatt synes jeg nykål har himmelsk smak og konsistens.

Nykål må ikke forveksles med hodekål, som høstes sent på høsten, er hard og stram og minner om en bowlingkule. Hodekål kan lagres i kjelleren til langt utpå vinteren, på grunn av sitt voksliknenede kållag.

Nykål karakteriseres heller av ord som 'elegant', 'lett' og 'sprø'. Denne sprøheten er det viktig å ta vare på, man bør altså ikke koke nykål i stykker. Bruk den gjerne finstrimlet i woklignende retter, eller la den koke med mot slutten i en suppe. Dersom du koker nykål i god kyllingkraft med smør, er dette en rett i seg selv, med godt brød til. For øvrig kan nykål forvelles lett i saltet vann og brukes i salater eller hva om du lager en marinert grønnsakssalat? Og ønsker du et kraftigere tilbehør, kan nykål selvfølgelig stues men krydre gjerne med frisk koriander, rosmarin, estragon eller andre friske krydder, revet sitronskall passer også utmerket til.

Igjen er jeg innhentet av barndommen. Ukens rett er en variant av våre nesten glemte kålrulletter. Med kvernet kjøtt av kalv, nykål, nøtter og asiatiske krydderier er den blitt lettere, mer smakfull og raffinert. Denne må du prøve!Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere