RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sri Lanka to år etter


Jan Egeland, direktør ved NUPI, og påtroppende Europadirektør for Human Rights Watch har håp om en bedre framtid for tamilene på Sri Lanka, men mener det er en lang vei å gå.
Jan Egeland, direktør ved NUPI, og påtroppende Europadirektør for Human Rights Watch har håp om en bedre framtid for tamilene på Sri Lanka, men mener det er en lang vei å gå.
19. mai var det to år siden borgerkrigen på Sri Lanka fikk en brutal avslutning. En nylig offentliggjort FN-rapport beskriver den siste fasen av krigen som «barbarisk».

OSLO: I forbindelse med rapporten inviterte Norsk Tamilsk Studie Forum (NTSF) til et seminar med fokus på den aktuelle situasjonen i landet, og det internasjonale samfunnets ansvar overfor tamilenes politiske spørsmål.

Ikke optimistisk

Jan Egeland, direktør ved NUPI og påtroppende Europadirektør for Human Rights Watch, ga i sitt innledningsforedrag et innblikk i hvorfor det var så vanskelig å få land og internasjonale institusjoner til å fremme tamilenes sak.

– Jeg er ikke veldig optimistisk nå med å få saken videre. Jeg synes det er strålende at mange land, deriblant Norge, forsøker å få til en prøving av det som skjedde gjennom rettssystemet.

Krigsforbrytelser

FN-rapporten er skrevet på initiativ fra Ban Ki-moon, FNs general-sekretær. Og bak står tre uavhengige juseksperter.

De beskriver den siste fasen av krigen som «barbarisk» og mener også at noen av overgrepene var så alvorlige at de kan klassifiseres som krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. (Kilde: aftenbladet.no)

FN-rapporten hevder at begge parter i krigen var ansvarlige for massedrap, men legger hovedansvaret på de srilankiske regjeringsstyrkene, som fra januar til mai 2009 gjennomførte den siste store offensiven mot de tamilske opprørerne.

Sri Lankas regjering benekter anklagene i FN-rapporten på det sterkeste.

Etterforskning

FNs talsmann på Sri Lanka i den siste fasen av krigen, Gordon Weiss, mener at rapporten gir et troverdig bilde av det som skjedde i månedene før det siste slaget i mai 2009.

– Ekspertene har laget et velskrevet, svært klart og konkluderende dokument. De har kommet frem til samme konklusjon som meg, nemlig at det døde et ekstremt uproporsjonalt antall sivile i denne fasen av krigen. Denne rapporten må jo fremstå som et ekstremt overbevisende argument for Den internasjonale straffedomstolen om å igangsette en etterforskning, sier Weiss.

FN-rapporten ber generalsekretær Ban Ki-moon om å igangsette en internasjonal etterforskning. Men i en kommentar til rapporten sier Ban at dette ikke er noe han har myndighet til.(Kilde: Kristoffer Rønneberg, Aftenposten).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere