*Nettavisen* Nyheter.

Sri Lanka to år etter

Jan Egeland, direktør ved NUPI, og påtroppende Europadirektør for Human Rights Watch har håp om en bedre framtid for tamilene på Sri Lanka, men mener det er en lang vei å gå. Foto: Jacob Kirkevaag

19. mai var det to år siden borgerkrigen på Sri Lanka fikk en brutal avslutning. En nylig offentliggjort FN-rapport beskriver den siste fasen av krigen som «barbarisk».

Klikk på bildet for å forstørre.

Professor Nadarajah Sriskandarajah redd for at tamilsk levesett og kultur på Sri Lanka blir utradert.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kristoffer Rønneberg, journalist i Aftenposten var til stede i Sri Lanka under siste fasen av krigen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Rooban Sivarajah, Norsk Tamilsk Studie Forum.$PHOTOHEADER_ON$$PHOTOHEADER_OFF$

Klikk på bildet for å forstørre.

Innleder: Morten Høglund, Stortingsrepresentant (Frp) og medlem i Utenriks og forsvarskomiteen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ordstyrer og Sri Lanka kjenner: rØivind Fuglerud, professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jan Egeland

OSLO: I forbindelse med rapporten inviterte Norsk Tamilsk Studie Forum (NTSF) til et seminar med fokus på den aktuelle situasjonen i landet, og det internasjonale samfunnets ansvar overfor tamilenes politiske spørsmål.

Ikke optimistisk

Jan Egeland, direktør ved NUPI og påtroppende Europadirektør for Human Rights Watch, ga i sitt innledningsforedrag et innblikk i hvorfor det var så vanskelig å få land og internasjonale institusjoner til å fremme tamilenes sak.

– Jeg er ikke veldig optimistisk nå med å få saken videre. Jeg synes det er strålende at mange land, deriblant Norge, forsøker å få til en prøving av det som skjedde gjennom rettssystemet.

Krigsforbrytelser

FN-rapporten er skrevet på initiativ fra Ban Ki-moon, FNs general-sekretær. Og bak står tre uavhengige juseksperter.

De beskriver den siste fasen av krigen som «barbarisk» og mener også at noen av overgrepene var så alvorlige at de kan klassifiseres som krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. (Kilde: aftenbladet.no)

FN-rapporten hevder at begge parter i krigen var ansvarlige for massedrap, men legger hovedansvaret på de srilankiske regjeringsstyrkene, som fra januar til mai 2009 gjennomførte den siste store offensiven mot de tamilske opprørerne.

Sri Lankas regjering benekter anklagene i FN-rapporten på det sterkeste.

Etterforskning

FNs talsmann på Sri Lanka i den siste fasen av krigen, Gordon Weiss, mener at rapporten gir et troverdig bilde av det som skjedde i månedene før det siste slaget i mai 2009.

– Ekspertene har laget et velskrevet, svært klart og konkluderende dokument. De har kommet frem til samme konklusjon som meg, nemlig at det døde et ekstremt uproporsjonalt antall sivile i denne fasen av krigen. Denne rapporten må jo fremstå som et ekstremt overbevisende argument for Den internasjonale straffedomstolen om å igangsette en etterforskning, sier Weiss.

FN-rapporten ber generalsekretær Ban Ki-moon om å igangsette en internasjonal etterforskning. Men i en kommentar til rapporten sier Ban at dette ikke er noe han har myndighet til. (Kilde: Kristoffer Rønneberg, Aftenposten).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag