RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sørlandet kommer til Bogstad


Peder Anker med familie på 1790-tallet. FOTO: ARKIV
Peder Anker med familie på 1790-tallet. FOTO: ARKIV
Da jernverkseier Peder Anker trengte hjelp til opplæring av sine støperiansatte tidlig på 1800-tallet, henvendte han seg til kollegaen Jacob Aall på Næs Jernverk i Holt i Aust-Agder.

TVEDESTRAND/BOGSTAD: Da Næs Jernverksmuseum som nå forvalter det gamle jernverket på Sørlandet skulle planlegge årets seminar om jernverkshistorie, henvendte de seg blant annet til sine kolleger på Bogstad Gård.

Det er mer enn to hundre år som skiller disse to hendelsene, og vår tids seminardeltakere interesserer seg nok mer for historien om de gamle jernverkene, enn for å perfeksjonere seg som formere og støpere, sier museumspedagog/formidler ved Næs Jernverksmuseum, Heidi Arild og legger til:

Men de kommer i alle fall til Bogstad og Fossum siste søndagen i august, der de skal følge sporene etter jernet, trekullet, arbeidsfolkene og jernverkseierne fra den gang. Seminaret har fått tittelen "Mellom Solborg-gruvene og Bogstad Gård - Bærums Verk i historien".

Som foredragsholdere og omvisere i det rikholdige programmet finner man blant annet museumsleder Else Espeland på Bogstad, lokalhistorikeren Trygve Christensen fra Sørkedalen, og historiker Bård Frydenlund som har forsket mye på Peder Anker og hans samtid.

Denne dagen skal han fortelle seminardeltakerne om jernverksdriftens plass i Peder Ankers virksomhetskonglomerat før seminaret avsluttes med en vandring i parken på Bogstad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere