RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

St. Hallvard blir hyllet for unik arkitektur – nå fredes den


ENESTÅENDE ARKITEKTUR: St. Hallvard kirke og kloster har vunnet flere priser og framheves som «enestående norsk arkitektur».
ENESTÅENDE ARKITEKTUR: St. Hallvard kirke og kloster har vunnet flere priser og framheves som «enestående norsk arkitektur». Foto: ARKIVFOTO
En av Oslos få katolske kirker, St. Hallvard, fredes søndag.

ENERHAUGEN: Det er Riksantikvaren som kan glede St. Hallvard katolske menighet med at kirka fra 1966 nå fredes.Førstkommende søndag inviterer kirka til fredningsmarkering, messe og kirkekaffe klokka 11.

Det 46 år gamle kirkebygget, ligger på en klippe midt på Enerhaugen i Oslo, mellom fire femten etasjes høyblokker. I tillegg til å være kirkebygg for den katolske menigheten, er det også et kloster i bygget, samt at Fransiscushjelpen har sitt hovedsete her.

Kirkebygget har vunnet en rekke arkitekturpriser.

Kirken vakte meget stor oppmerksomhet i fagkretser da den sto ferdig i 1966 og er belønnet med flere arkitekturpriser, i følge nettstedet Wikipedia.

Selv om bygget fra utsiden ser firkantet, strengt og innadvendt ut, åpner det seg en liten perle på innsiden. Midt i ligger selve kirka, som er sirkelrund og pakket inn i den firkantede klosterbygningen.

Rommet er dekket av et skall som henger ned og gir laveste høyde der det tradisjonelt er høyest.

Anlegget er tegnet av arkitektene Kjell Lund og Nils Slaatto og anses i dag som et hovedverk i deres omfangsrike virke. Kirken og klosteret står i en særstilling i norsk arkitekturhistorie og er blitt møtt med stor interesse også internasjonalt.

St. Hallvard kirke og kloster, samt menighetshuset og Fransiscushjelpen har i tillegg høy kulturhistorisk verdi som et enestående norsk katolsk kirke- og klosteranlegg fra moderne tid.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere