RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Øst møtte vest til kildesorteringsfest


Fabian Stang lyttet ivrig til barnas instruksjoner om søppelsortering, og kunne stolt fortelle at han selv har sortert søppelet lenge.
Fabian Stang lyttet ivrig til barnas instruksjoner om søppelsortering, og kunne stolt fortelle at han selv har sortert søppelet lenge. Foto: Cathrine Brynildsen
Etter lang gradvis tilvenning er Oslo endelig komplett. Mandag kunne Grünerløkka og Smestad skoler feire at hele byen nå kan kildesortere søppelet sitt

GRÜNERLØKKA: – Vi kan bruke søppelet om igjen.– Det er viktig å knyte knute på posen.

– Mat i grønn pose, plast i blå, restavfall i en helt annen pose.

Lærdommen setter seg raskt hos fjerdeklassingene på Grünerløkka skole. Som siste bydel ut fikk Grünerløkka mandag kildesortering. Det ble markert ved at elevene ved Grünerløkka skole fikk opplæring i søppelsorteringssystemet med blå og grønne poser.

Undervisningen sto Smestad-elever for, som har hatt kildesortering siden 2009.

Praksis

Samlet i grupper rundt de tre plastbøttene med plast- mat- og restavfall går diskusjonen livlig når lunchen serveres. Drikkekartongene inneholder både plast, metall og papir. Det er ingen enkel sak, men Renovasjonsetatens representanter forklarer:

– Hvis man er usikker, går alt i restavfallet. Heldigvis er kartongene laget sånn at alt kan gå i papirdunken.

– Spare på verden

Oslos ordfører kan ikke få sagt tydelig nok hvor viktig det er at barna hjelper til.

– Det er dere barna som skal bo i verden lengst. Vi må spare på verden så det blir noe igjen til barna og barnebarna deres, sa Fabian Stang til lydhøre fjerdeklassinger.

Et lynkurs i byråkratspråk fikk de også:

– Nå heter det ikke søppel. Det heter “ressurser på avveie.” Ved å kaste alt i riktig pose kommer ressursene på rett vei igjen, sa Stang.

Miljøbevisste artister

Rapartisten Samsaya er også en ivrig søppelsorterer, og delte gjerne sine erfaringer med elevene. Historien om en yoghurt med pels fikk flere elever til å grine på nesen, men på utescenen etterpå var det bare fryd å spore.

SE HVA SOM SKJEDDE DA MINIREDAKSJONEN MØTTE SAMSAYA

Sammen med duoen “Emiré og Lillebror” holdt Samsaya et forrykende musikkshow som fikk nylig avsluttede Norwegian Wood til å blekne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere