RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Søt og billig sorti


Ole Martin Alfsen er vinkelner og fagansvarlig for mat og drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for vinkelnerutdannelsen i Norge.
Ole Martin Alfsen er vinkelner og fagansvarlig for mat og drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for vinkelnerutdannelsen i Norge. Foto: Foto: Tore Sandberg
Med søtt skal søtt fordrives! Eiswein gir deg også den nødvendige friskheten.

Her har vi en dessert for søtmonser: Søt melon som attpåtil er tilført ekstra sødme, søt og fet iskrem, deilige småkaker.

Friske druer

Retten roper på en lekker, frisk, konsentrert Eiswein. At du her får eksklusiv vin relativt rimelig, gjør ikke opplevelsen mindre søt.

Eiswein lages lettest i kontinentalt klima, der høsten er tørr nok til å bevare druene friske på planten – helt fram til første natt med temperatur under sju minusgrader.

Da krystalliserer vannet i druene seg, og man får en frisk, men svært konsentrert most som må presses ut før vannet tiner igjen.

Natthøsting

Helst brukes druesorten Riesling, fordi den har høy syre som balanserer det høye sukkernivået uten at det blir klissete.

Tyskland og Østerrike er de største produsentene av Eiswein, men det finnes også flere gode eksempler fra Canada, der klimaet er gunstig for vintypen.

Tidspunktet for innhøsting vil variere mellom voksestedene og årgangene, men felles for de aller fleste eisweinene er at druene er høstet om natta, mens temperaturen er lav nok.

Dyr hobby

Mangelen på arbeidskraft gjør da at hele familien må på beina.

Utstyrt med hansker, sakser og hodelykter farer de gjennom vinmarken for å få drueklasene i hus før lyset og de høyere dagtemperaturene kommer.

Det er ikke alle år man får alt til å klaffe, slik at man får laget vinen. Prosessen er tungvint og arbeidskrevende, og produksjonen er som regel liten – noe som igjen gjøre at dette er dyre viner å produsere. For mange rett og slett en dyr hobby.

Ypperlig smak

80491 Berg Riesling Eiswein 2007, Markus Huber, Traisental, Østerrike. Kr 149,50 (Partisalg) er innkjøpt av Vinmonopolet som partikjøp. Dette har presset prisen kraftig ned, og for forbrukeren blir det et veldig godt kjøp.

I tillegg smaker vinen ypperlig til melonretten. Vi får en fint balansert sødme med en deilig, leskende friskhet mot slutten.

Normalt er jeg litt skeptisk til alkoholsvake viner til iskrem, men her spiller isen en såpass liten rolle mellom munnfullene med kjeks og melon at det overhodet ikke er noe problem.

Blir det noe igjen av vinen, holder den seg utmerket noen dager i kjøleskap, og kan fint nytes en varm sensommerkveld i ensom majestet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere