*Nettavisen* Nyheter.

Stabilt og dyrt på Nordstrand

NORDSTRANDMEGLER: Carl Fredrik Sønsteby har solgt boliger i Nordstrand bydel i snart 20 år. Han beskriver området som veldig stabilt, men tror vi får et roligere boligmarkedet i årene fremover etter flere år med voldsom prisvekst. Foto: Foto: Kristin Trosvik

Vi får ikke et dramatisk prisfall på boligmarkedet, men gjelden er urovekkende høy, mener Carl Fredrik Sønsteby.

NORDSTRAND: Eiendomsmegler Carl Fredrik Sønsteby har solgt boliger i Bekkelaget og Nordstrand Eiendom i 17 år. Han er selv oppvokst i området og kan fortelle om en ekstrem prisvekst i disse årene.

LES OGSÅ: Million over takst på Mortensrud

LES OGSÅ: 8 av 17 rekkehus allerede solgt

– Flere og flere vil bo her, og mange velger Nordstrand fremfor vestkanten, sier megleren. I tillegg er det mye intern flytting, folk ønsker å bli i bydelen.

Norske boliger steg i gjennomsnitt med 7,7 prosent i pris i fjor. En leilighet på Nordstrand steg i snitt med 9 prosent i 2012. Det er i overkant mener den erfarne megleren. Men nå tror han markedet vil roe seg noe. Han spår en vekst på rundt 5 prosent i 2013.

Renten vil øke

Sønsteby har ingen tro på et voldsomt fall i markedet, og Nordstrand bydel beskriver han som veldig stabil.

– Bydelen har utviklet seg gjennom årene og områdene har blitt mer like, sier han og peker på den voldsomme utviklingen på Lambertseter. Bydelen har vært preget av mye «eplehageutbygging» de senere år, ikke minst i Holtet-området.

– Nå er det ikke så mye mer å ta av så det blir lite utbygging fremover. Det fører til press på prisene, men samtidig er det nå så mye gjeld i husholdningene at det er bekymringsverdig. Vi i Norge er jo ikke immune mot verdens impulser, det blir nok noe mer ledighet også her. Og renten går garantert opp, men folk har en tendens til å glemme det i oppgangstider. Og mange av de som er på boligmarkedet i dag, har ikke den erfaringen som tilsier at markedet alltid går i bølgedaler, sier Sønsteby.

Nettopp på grunn av gjeldsnivået tror megleren av veksten begrenser seg noe i årene som kommer.

Sønsteby synes likevel han merker at folk er i ferd med å få et mer edruelig forhold til boligkjøp.

– Flere ønsker å ha penger til annet enn å bo. Når det er sagt så er boligkjøp en prioritering. Vil man inn i et område, må man kanskje forsake noe annet. Ønsker man å kjøpe et hjem som man skal bo i lenge, så er mitt råd å kjøpe nå. Det blir ikke billigere. Men skal man investere for å tjene penger, ville jeg vært mer forsiktig.

Oslo i endring

Carl Fredrik Sønsteby tror prisveksten som har vært vil endre hovedstaden i årene fremover.

– Bydelsgrensene strekker seg, bygrensene strekker seg. Folk vil se seg om på nye steder. Nye trender vil dukke opp. Jeg tror Oslos områder vil bli likere, sier megleren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag