RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stadig færre søkere til drabantbyskolene


Rektor Petter Yttereng
Rektor Petter Yttereng
Rektorene ved de videregående skolene er ikke bekymret over at de bare har brøkdelen av søkerne som Lambertseter videregående har.

BJØRNHOLT/NORDSTRAND/HOLTET/ULSRUD/MANGLERUD: Mens Lambertseter topper søkerlisten og hadde 367 søkere på 220 plasser med studiespesialisering (tidligere allmennfag), er forholdene ganske annerledes ved de andre videregående skolene i Nordstrands Blads dekningsområde.

Bjørnholt

Bjørnholt skole hadde 67 søkere til 130 plasser på studiespesialisering.

– Vi er fornøyd med at vi opprettholdt søkertallene de siste tre årene. og vi synes samtidig at det er leit at andre skoler i området går ned. Bydelen fortjener bedre. Ifølge utdanningsetaten (UDE) har flere Bjørnholt skole som 2. og 3. valg enn tidligere, dette er bra for oss, sier rektor Petter Yttereng.

– I den sørøstlige delen av Oslo er det bare Lambertseter som har bedre søkertall. Vi er en nummer to skole i Oslo sør-øst, og det er en posisjon vi trives med, vi er en bydelsskole, sier Petter Yttereng.

Yttereng kunne selvfølgelig tenkt seg flere primærsøkere, men er veldig fornøyd med de søkerne han har og det læremiljøet de sammen skaper.

– Det er helt greit at de med over fem i snitt går til Lambertseter. De flinke elevene lykkes gjerne uansett undervisningsform. Men grupper rundt fire i snitt må jobbe for å få det til. Bjørnholt skole jobber bevisst på å bli dyktige på denne elevgruppen. Vi har større spredning på elevene våre og det gir oss læringsutfordringer hvor vi må differensiere undervisningen mer enn de må på Lambertseter. Men vi har et mer variert miljø og synes det er kjempepositivt, forskjellighet gir større utbytte og større forståelse for hvordan andre mennesker har det, sier Yttereng.

Nordstrand

Nordstrand videregående hadde 67 søkere på 124 plasser på studiespesialisering.

– Vi har ligget stabilt på rundt 70 søkere de siste tre årene og er den skolen i Oslo som har minst endring, sier rektor Jan Ljøner.

– Vi er en typisk lokalskole og 75% av elevene kommer fra bydelen. Det er vanlig at folk setter Lambertseter på førsteplass. Når en skole først har fått status som Lambertseter blir det litt gjevt å gå der fordi det er så mange som vil gå der, sier Ljøner som ikke er bekymret for elevtilgangen til skolen.

– Det er ikke noe problem å drive god skole med det elevgrunnlaget vi har. De elevene som kommer til oss til høsten har ønsket å gå her, om ikke som førstevalg, så har de oss på andre eller tredjeplass.

Manglerud

Manglerud videregående har i UDE sin oversikt bare 23 søkere til 182 plasser på studiespesialisering, men ifølge rektor Anne Skalleberg stemmer ikke tallene helt.

– 182 plasser henger igjen, vi har beregnet 60 plasser på studiespesialisering. Vi har en liten, men jevn fremgang på søkingen til studiespesialisering, men søketallene er lave. Det var høyre søking tidligere, og dette er noe vi må arbeide for å få opp igjen, sier Anne Skalleberg som ikke har en enkelt forklaring på del lave søketallene til dette området.

– Vi arbeider nå blant annet med et samarbeid med lokale idrettslag for å få opp søkningen, sier hun.

Rektoren ser likevel en fremgang på søkertallene, spesielt for musikk, dans og drama.

– Musikk, dans og drama gjør kjempeskritt fremover. I 2009 var det 35 søkere, i 2010 var det 44, mens det i 2011 var 59 søkere, sier Skalleberg.

Ulsrud

Ulsrud videregående skole har 54 søkere på 140 plasser med studiespesialisering, 17 søkere på 37 plasser på idrett og 68 søkere på 113 plasser på helse og sosial.

– Alle skolene i sentrum, bortsett fra en, er oversøkt, mens alle skolene utenfor sentrum, bortsett fra en, er undersøkt. Det er en kjensgjerning at 70 prosent av alle elever har søkt studiespesialisering i sentrum, sier han og legger til:

– Vi har ingen kaffe latte-barer i nærheten, sånn er det bare, vi ligger på Bøler, det er ikke så sexy som på St. Hanshaugen, sier rektor Patrick Thomas Stark.

184 søkere har satt Ulsrud videregående på andre og tredjevalg og Stark er ikke bekymret for at pulter blir stående tommer.

– Vi har ingen problemer med å fylle klassene. Vi trives med de elevene vi får og det viktigste for oss er å gi dem et godt tilbud og det mener jeg vi klarer, sier Stark.

Holtet

Holtet videregående skole har blant annet 40 søkere på 70 helse og sosialplasser og 15 søkere på 32 plasser på design og håndverk.

– For design og håndverk har søkertallene gått ned for flere skoler, det er en tendens de siste årene at det er mer attraktivt med studiespesialisering enn yrkesfag, sier rektor Milica Ofstad.

Hun forteller at søkingen til helse og sosial tar seg noe opp, men at konkurransen fra nye skoler som Nydalen er vanskelig.

– Helt nye skoler er erfaringsmessig mer populære. 40 primærsøkere er ikke så verst, og så har vi 70 som har Holtet på andre og enda flere som har oss på tredjeplass. Det blir ikke noe problem å fylle opp klassene, sier Ofstad.

Holtet går litt mot trenden når det kommer til søking på design og trelinja som var nedlagt, men ble gjenoppstartet i fjor.

– Dette gleder oss, sier Ofstad.

Rektor forteller at mange som startet på Holtet kanskje ikke har skolen på førstevalg.

– Men når de først kommer hit vil de gjerne fortsette her, sier Milica Ofstad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere