RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Stakan» gir seg


Mange takkens ord og gaver til Kjell "Stakan" Staxrud som nå gir seg som leder i ØX etter 25 år. Ivar Christiansen er en av fem som skal overta hans oppgaver. Men vil fru Staxrud - Karin - se mannen sin mer hjemme? Nei, neppe, for Østmarka gir han ikke slipp på.
Mange takkens ord og gaver til Kjell "Stakan" Staxrud som nå gir seg som leder i ØX etter 25 år. Ivar Christiansen er en av fem som skal overta hans oppgaver. Men vil fru Staxrud - Karin - se mannen sin mer hjemme? Nei, neppe, for Østmarka gir han ikke slipp på.
25 år har gått siden «velforeningen» ØX ble stiftet med Kjell «Stakan» Staxrud fra Nordstrand som selvoppnevnt generalsekretær, organisator og pådriver. Nå gir han seg som frontfigur, men blir fortsatt mye å se i Østmarka.

ØSTMARKA: – Skiforeningen ville ha et lokalutvalg i Østmarka, men det ble nedlagt på første styremøte, fortalte Knut Moberg på Skullerudstua forrige uke, da Østmarka-venner takket «Stakan» for hans fantastiske innsats i marka.

– Da kom Stakan med forslag om å stifte en velforening med oppgave å tilrettelegge for turer i Østmarka. Foreningen fikk navnet ØX.

Sjelden ser man Kjell Staxrud i dress og slips. Det er i arbeidstøy og gjerne med en nærmest utslitt rød anorakk han ferdes i Østmarka og ofte med motorsag som «bagasje». Ofte kommer han alene, men på torsdager sammen med aspirantene siden. (Man blir aldri mer enn aspirant i ØX). Løypearbeidere er kanskje den rette betegnelsen på dem, for oppgaven deres er å tilrettelegge slik at turfolket kan komme seg frem til både kjente og ukjente steder i Østmarka. De kvister, bygger broer og klopper og setter opp skilt så man kan finne frem.

Og slik har de altså holdt på i 25 år. På Skullerudstua ligger 31 mapper med bilder og avisutklipp.

– Klokken 09.09 hver torsdag legger de ut fra Skullerudstua, og klokken 12 presis er det fotografering. Bildene er vår form for registrering av hvem som har vært med, forteller Moberg som sammen med Stakan og Kolbjørn Jacobsen var med på starten.

Fem mann overtar

Det har ikke vært snakk om årsberetninger, møter og protokoller med saksreferater i ØX. Her samles markatravere til å jobbe under Stakans kyndige ledelse.

– Foreningen drives etter prinsippet diktatorisk demokrati. Alle kan komme med forslag på hva og hvordan ting skal gjøres, men det er Stakan som bestemmer, fortalte Moberg.

– Og slik har han styrt i alle år. Høres kanskje ikke så greit ut, men det fungerer kjempeflott, og vi trives. For om Stakan bestemmer, så gjør han det bestandig med et smil, hyggelige ord og vi har det fantastisk når vi holder på.

Nå har generalsekretæren altså sagt han skal slutte. Ja, som leder altså. Lett blir det ikke å gå i hans sko (gummistøvler), så derfor har hele fem mann sagt seg villige til å styre skuta videre gjennom Østmarka. Kjell Arne Reistad, Tor Fredrik Sjølie, Erik Uhre Schjelderup, Ivar Christiansen og Jan Petter Jonstad har påtatt seg oppgaven å lede mannskapet som nå er på omkring 25.

– Vi håper selvfølgelig at Stakan fortsatt blir med oss, for som aspiranter trenger vi veiledning, og uten han ved kaffebålet, blir det noe som mangler, sier Reistad - den yngste (69 år) i ledergruppa.

Æresaspirant

Om sammenkomsten på Skullerudstua var ment å være en takkens stund hvor Østmarka-travere skulle ære en kjempe, ble det et skår i gleden.

– Jeg hadde tenkt vi i dag skulle oppnevne Kolbjørn Jacobsen til æresaspirant i dag, sa Kjell Staxrud. – Men lørdag gikk han bort. Han var med på å stifte ØX, han var en pålitelig sliter og en meget god venn av oss alle.

Stakan fortalte om Jacobsens innsats i ØX, og talen hans ble avsluttet med ett minutts stillhet.

Takk

Mange ville takke Stakan for hans uslitelige innsats og som inspirator og gledesspreder.

Takkens ord fra både Skiforeningen, Oslo og omland Turistforening, Oslo og Omland Friluftsråd, Østmarkas Venner og ikke minst fra kara i ØX ved Ivar Christiansen, som nå er en av de fem i ledergruppa. Også en takk til kona Karin Staxrud som ikke bare har sett mannen sin stikke til skogs med gutta, men som har vært med ut.

Skilting

– Klarer du virkelig å gi deg, spør Nordstrands Blad.

– Ja, som leder av ØX slutter jeg nå, men det blir fortsatt mye markaarbeid. Jeg vil blant annet gi meg bedre tid til å sørge for skiltingen, sier Stakan mens stadig noen kommer bortom med et kameratslig klapp på skulderen.

Tydeligvis en populær kar blant mange venner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere