RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stakk av med seieren


Anniken 
Huitfeldt (Ap)
Anniken Huitfeldt (Ap)
Stort, større, størst. Juryen for nytt Nasjonalmuseum på Vestbanen har kåret sine tre favoritter.

VIKA: Og den soleklare vinneren var det tyske arkitektkontoert Kleihues + Schuwerks Forum Artis.

– Bygget gir Vestbanebygningene den posisjonen de fortjener, sa Riksantikvar Jørn Holme etter endt pressekonferanse mandag.

Verdighet

Juryforman Svein Aaser uttalte under pressekonferansen at han mente Forum Artis har en enkelthet som gir området verdighet..

– Bygget monumentalt, men samtidig lavmælt, uttalte han.

Forum Artis har en lysende toppetasje, som strekker seg over hele fronten av bygget mot omgivelsene, og skaper en dialog med Rådhuset. Den store takflaten er tatt i bruk som publikumsterrasse og skulpturhage.

Juryen var opptatt av det nye byggets logistiske egnethet: Samspillet mellom utstillingsrom, magasiner, atelier, verksteder, bibliotek og administrasjon er svært godt ivaretatt, ifølge juryen.

Det var en glad kulturminister Anniken Huitfeldt som var tilstede på pressekonferansen mandag.

Ifølge Aftenposten mente hun at vinnerutkastet var så tiltrekkende at det ville senke terskelen for å oppsøke det nye Nasjonalmuseet, som altså skal huse Museet for samtidstkunst, Kunstindustrimuseet og Nasjonalgalleriet.

Vinnerforslag i august

De tre vinnerne skal nå forhandle med Statsbygg om blant annet pris og gjennomføringsevne, og i august er planen at det endelige vinnerutkastet skal legges fram

237 forslag ble levert inn til konkurransens fase 1.

Juryen plukket ut seks forslag som gikk videre til fase 2, og nå har den samme juryen altså kåret tre vinnere

Må gjennom Stortinget

Målet med konkurransen er å finne en bygningsløsning som gir gode svar på Nasjonalmuseets funksjonelle krav, samtidig som bygningen skal ha et arkitektonisk uttrykk som markerer museets posisjon som en viktig samfunnsinstitusjon.

Statsbygg er byggherre for det nye Nasjonalmuseet, og oppstart og gjennomføring av prosjektet er avhengig av Stortingets beslutning.

Museet skal etter planen ferdigstilles i 2016 / 2017.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere