RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stang ut - igjen


Pro Evolution Soccer 2011 byr på mye moro, men er til tider like frustrerende som PL-situasjonen er for Liverpool-fansen.
Pro Evolution Soccer 2011 byr på mye moro, men er til tider like frustrerende som PL-situasjonen er for Liverpool-fansen.
Blidgjør tilhengerne med et nytt pasningssystem, men glemmer mye av det andre.

SPILLVERKET.NO: Den største fordelen med Pro Evolution Soccer har alltid vært følelsen av uforutsigbarhet og muligheten til å oppnå noe på uventede måter.

Tilhengerne har tatt imot friheten med åpne armer, men konkurransefortrinnet har også minsket etter hvert som det har mistet sin posisjon som det eneste fotballspillet med et element av uforutsigbarhet.

Foran årets utgivelse har PES-utviklerne hos Konami påberopt seg de mest radikale endringene i spillet på lenge, og vært opptatt av at de har et forsprang å ta igjen.

Les også: – FIFA har satt en standard vi må slå

Les også: Anmeldelse: FIFA 11

Nåløye-pasninger

Pasningssystemet i Pro Evolution Soccer 2010 trengte en finpuss. Det var vanskelig å komme overens med.

For å få bukt med problemet med uregjerlige pasninger har Konami i år laget et helt nytt pasningssystem, som er flere hakk mer manuelt enn det har vært tidligere.

Retningen angir man med analogstikken, og styrken, som vises med en ny kraftmåler under spilleren, avhenger av hvor lenge man holder inne knappen.

Hvilket spill er best? FIFA eller PES? Diskutér i forumet

Mestringsglede

Med det nye pasningssystemet kan man godt si at Pro Evolution Soccer 2011 fortsetter å omfavne sin egen særegenhet, og etablerer seg som et tydelig motstykke til konkurrenten.

Det du skal oppnå, skal du oppnå helt selv, og det skal gjerne være litt tungvint også. Mange vil synes dette er helt topp, mens det utvilsomt også kommer til å skremme bort noen.

Det er vanskelig å mestre det nye pasningssystemet, men det åpner også mange nye muligheter for å regissere ballens ferd akkurat slik du ønsker. Det blir også litt ekstra tilfredsstillende når alt stemmer og ballen ender i noten.

Stikk motsatt

Filosofien om å overlate det meste til spilleren går igjen i store deler av spillet, og nettopp derfor er det så merkelig at de har gjort det rakt motsatte med fintesystemet.

I menyene kan man nå definere en finte, eller en serie finter, for hver retning på den høyre analogstikken. Dermed kan man enkelt utføre de villeste triksene i kamp.

Med både endringer til å gjøre spillet mer og mindre tilgjengelig er det vanskelig å se hvor Pro Evolution Soccer er på vei.

Zlatan fremdeles i Barca

Som tidligere mangler PES flere store ligaer, og mangler også lagnavn og emblemer fra mange av lagene i ligaene som er med. Det er man etter hvert begynt å bli vant til.

Litt verre er det med overganger som ikke er registrert. For eksempel har Barcelona fortsatt Ibrahimovic og Henry (som flyttet til USA i juli).

Tross rettigheter på Champions League og Copa Libertadores har PES en klar ulempe i forhold til ekte lag og spillere.

Master League – nå på nett!

Et av årets tillegg har blitt hyllet fra alle kanter selv før det fikk se dagens lys. Endelig skulle vi få ta del i Master League i konkurranse med andre over nettet.

Etter å ha fått testet modusen nøye er det helt tydelig at PES har fått et nytt ess i ermet, samtidig som det er umulig å ikke være litt skuffet over at det ikke er noen fullverdig Master League vi har fått, men heller noen greie rammer for onlinespilling.

Konklusjon

For mange PES-tilhengere vil mye av det som er gjort fremstå som kjærkomne endringer.

Samtidig er det liten grunn til å tro at spillserien vil vinne over særlig mange nye tilhengere. Serien er fortsatt ikke helt ute av myren den har vært i de siste årene, og Konami har mye å jobbe med.

At det er mye glede å hente i Pro Evolution Soccer 2011 er utvilsomt. Det legger godt opp til konkurranse og utfordring, og det er mulig å skape et bredt spekter av situasjoner.

Samtidig er frustrasjon et nøkkelord for mange av løsningene spillet fortsatt hviler på.

Finn prisen på dette produktet i Prisguide.no

Les hele anmeldelsen av Pro Evolution Soccer 2011 på Spillverket.no

Fra forumet: PES skulle jo gi FIFA ordentlig konkurranse i år, blir spennende å se hvor bra spillet er i forhold til FIFA

Les også disse artiklene:

Beryktet advokat ber spillere ryke og reise

Rico Rodriguez kan bli tropenes svar på James Bond

Nekter å lansere spillet sitt på Xbox Live Marketplace

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere