Står sterkere sammen

- Jeg vet ikke hva jeg ville ha gjort uten ULL, sier leder Wenche Øyen. Organisasjonen har nettopp fått 8000 kroner i frivillig tilskudd.

Ullern: Blant organisasjonene som mottok tilskudd til frivillig aktivitet i bydel Ullern i år er Ullern lokallag av Norsk Forbund for Utviklingshemmede (ULL).
- Det er første gang vi søkte, og vi fikk det vi ba om, forteller en fornøyd leder, Wenche Øyen, som nylig har mottatt 8000 kroner til kultur- og fritidsaktiviteter.
ULL samarbeider tett med bydelen og er representert i brukerrådet for funksjonshemmede. Dessuten arrangerer de jevnlige møter for de 25 medlemmene og hyggetreff for de utviklingshemmede og deres familier og venner.

Foreldrelag

Lokallaget består både av utviklingshemmede og deres pårørende.
- Vi har barn i ulik alder og med ulike utfordringer og utvikling. De rundt 25 medlemmene støtter hverandre i det daglige, for det er slitsomt og krevende å være pårørende. Selv vet jeg ikke hva jeg ville ha gjort uten ULL - det har vært en stor støtte for meg, sier Øyen, som har en sønn med Down's Syndrome.
- Sammen sitter vi i lokallaget på veldig mye kompetanse. Nå håper vi å nå ut til flere unge foreldre.

Da og nå

- Mens det med mitt første barn bare var latter og glede, ble venner og famile veldig lei seg da Morten ble født. Selv hadde jeg ikke sett et utviklingshemmet barn den gang. Men jeg ga meg selv et år på å finne ut av situasjonen og komme over sorgen over ikke å få det barnet man hadde håpet at man skulle få. Etter hvert fant jeg ut at et utviklingshemmet barn kan få et veldig godt liv, sier Øyen, som har funnet trøst i diktet "Velkommen til Holland".
- Mye er blitt forbedret siden jeg ble mor til Morten. Nå får for eksempel alle utviklingshemmede barn plass i barnehage. Det fikk ikke vi. Men sorgen over å få et annerledes barn er nok fortsatt den samme. I dag har heldigvis nettverket rundt deg en helt annen historie å fortelle enn det de hadde da jeg fikk barn.
Mens skole og barnehage nå er tilrettelagt for barn med spesielle behov, møter man, ifølge Øyen, fortsatt store utfordringer når barnet blir eldre.
- Med en gang man fyller 18 år forsvinner det store støtteapparatet. Da blir det en kamp. Det er ikke nok kompetanse, og økonomien i bydelene er dårlig. Heldigvis har vi en god dialog med Ullern bydel, selv om vi ikke alltid er enige.

Hyggetreff

Lørdag 25. november inviterer ULL til hyggetreff i Ullern menighetshus klokken 15.30. Da står sang, musikk, bevegelse, boller og brus på programmet.
- Vi ønsker alle velkommen! sier Øyen, og legger til at festen er tilrettelagt for utviklingshemmede.
- Du trenger ikke være utviklingshemmet eller medlem av lokallaget for å komme, men man må være forberedt på at ikke alle sitter stille hele tiden. Dette er et treff på deres premisser, smiler hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.