*Nettavisen* Nyheter.

Står uten leksehjelp

Biblioteket på Stenbråten skole har vært stedet for leksehjelp i høst. Nå frykter FAU-leder Christian Åkre (bildet) at tilbudet om lekshjelp forsvinner fordi de ikke har fått øremerkede midler til leksehjelp i vårsemesteret.

Øremerkede midler har hittil sørget for at Stenbråten skole kunne tilby hjelp med leksene til et utvalg elever. Men nå er det stopp for det kjærkomne tilbudet.

STENBRÅTEN: Driftsstyret på Stenbråten godkjente i forrige uke rektors forslag til budsjett, og det var med tungt hjerte de måtte konstatere at de øremerkede midlene til leksehjelp ikke lenger kommer. Dermed blir det ikke leksehjelp på Stenbråten skole dette semesteret.

Det er elever mellom 3. og 7. klasse som til nå har nytt godt av tilbudet. 45 elever brukte leksehjelp før jul, men en kartlegging skolen har foretatt viser at kanskje så mange som mellom 60 og 80 kunne trenge denne typen støtte.

Leksehjelpen burde styrkes, og kanskje fordobles. Nå må vi i stedet kutte den ut, sier leder Christian Åkre i Foreldreutvalgets arbeidsutvalg (FAU) oppgitt.

Vanskelig kabal

Tidligere har skolen fått øremerkede midler til dette, og med en liten omrokering på personalkabalen har de fått timeplanen til å gå opp.

Jeg synes dette er en skandale og lurer på hvor i alle dager Oslo-sør midlene, som har blitt lovet, har tatt veien. Det er akkurat denne typen tilbud som trengs i forhold til å ha målrettede tiltak for minoritetselever, sier FAU-lederen.

Han akter ikke å gi opp i forsøket på å stable et tilbud om leksehjelp på beina, og vil gjerne ha frivillige foreldre med på leksehjelpslaget.

Grunnlag

Men det må være et pedagogisk grunnlag i bånn for å gi et godt tilbud, og det forutsetter penger, påpeker Åkre. Han tar heller ikke til orde for å sentralisere tilbudet slik de har gjort på Holmlia.

Det er viktig å ha leksehjelpen i kjente omgivelser med kjente ansikter, sier Åkre.

Stenbråten skole har en stor andel elever med minoritetsbakgrunn.

Leksehjelp går rett inn i problematikken med minoritetselever som ikke blir fulgt godt nok opp hjemme fordi foreldrene ikke kan nok norsk, mener Åkre.

Andre ganger kan barna mangle et egnet sted å få gjort leksene, eller så har foreldrene av ulike årsaker ikke mulighet til å følge opp barna sine. Leksehjelp kan derfor hjelpe flere elever å henge med i fagene.

Også administrasjonen synes det er leit at skolen ikke kan tilby leksehjelp.

Det er fryktelig synd at vi ikke kan fortsette med leksehjelp. Det er synd vi ikke får leksehjelpmidler når andre skoler rundt oss får. Dette rammer de elevene som kunne ha godt av et slikt tilbud, sier inspektør Leif Arild Haaland.

Organisasjoner

I tillegg til at flere skoler i nærområdet gir leksehjelp (se faktaramme under), er det også flere organisasjoner som har tilbud om tilsvarende hjelp. Slik leksehjelp er stort sett tilpasset elever på ungdomsskoletrinnet og oppover.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag