RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Start hagearbeidet nå!


TA TUJATROLLET: På denne tiden av året har tuja og sypress godt av en stuss langs sidene. Hvis du synes tujahekken er blitt for høy, tåler den beskjæring godt og kan fint tas ned til to-tre meters høyde. Her er gartner Bente B. Hauge i gang med vårklippen.
TA TUJATROLLET: På denne tiden av året har tuja og sypress godt av en stuss langs sidene. Hvis du synes tujahekken er blitt for høy, tåler den beskjæring godt og kan fint tas ned til to-tre meters høyde. Her er gartner Bente B. Hauge i gang med vårklippen.
Hagen er stille, frossen og tilsynelatende død. Jepp, det er tid for hagearbeid!

Faktisk er det akkurat nå vi bør finne fram beskjæringsutstyret, smiler gartner Bente B. Hauge.

Gjennom jobben på hagesenter kommer hun stadig i kontakt med folk som trenger beskjæringstips. Det første rådet hennes ligner litt på kokkenes mantra: Skarpe kniver!

Kjøp deg et bryne og bruk det flittig for å skarpe opp sakser og sager, sier hun.
Nå, som våren ligger på lur etter februar måned et sted, er det bare å sette i gang. Noen kuldegrader er ikke noe problem. Uti mars bør mange trær og busker allerede være ferdigstusset.

Tuja og barlind

Vi er ikke flinke nok til å klippe de eviggrønne buskene våre. Særlig tuja har en lei tendens til å bli glemt. Resultatet er tynne, glisne busker med en merkelig topp, sier Hauge.

Noen som har sett disse forvokste vesenene hos naboen? Eller kanskje hjemme i egen hage? En frisørtime og hekken er lekker igjen.

Et par centimeters klipp av sidene på tujaen gir en mye tettere busk. Toppen tar vi der vi ønsker at høyden skal stoppe for fremtiden også. Barlind kan også med fordel beskjæres nå. Barlind er det bartreet som tåler hardest beskjæring og er derfor fin å formklippe, sier Hauge.

Tenk på eplehøsten

Vi vil gjerne at epletrærne skal bære rikt, med stor og fin frukt. Hvordan kan vi påvirke dette gjennom beskjæring?

Hovedregelen er at all kjernefrukt, det vil si eple og pære, skal beskjæres på vårvinteren. Du tar bort greiner som krysser hverandre og de eldste greinene. Yngre skudd kortes inn med en tredel, sier Hauge.

Hun forteller at trærne ofte reagerer på bekjæring med å sette en rekke nye skudd, kalt vannskudd. Disse fjerner man utover sommeren og høsten.

Prydtrærne bør også få en omgang med sag og saks ganske snart.
Ask, poppel, eik, pil, rogn, lind og alm skal beskjæres tidlig om våren, råder Bente.

De første årene beskjærer du for å bygge opp treet, senere tar du vekk greiner som krysser hverandre. Du må også beskjære konkurranseskuddene til toppskuddene, og bare la ett toppskudd stå igjen ellers får treet flere topper. Og ta alltid bort greiner som er skadet av frost eller snøbrekk.

Enkelt med bær

Bærbusker, som solbær og rips, er ideelle for dem som ikke elsker det vinterlige klippearbeidet. De skal nemlig bare til pers hvert tredje eller fjerde år.

Gamle, grove greiner skal du skjære helt ned til bakken. Da får de yngre greinene mer lys og næring, og busken vil gi større avling i juli. Kanskje var du også en av dem som glemte å rense opp i bringebærhekken i høst? Gjør det nå.

Ta bort greiner som har båret bær. De har brun, litt flekkete bark, forklarer gartneren.

Dermed er tanken på modne bringebær og saftige epler er vekket til live. Det ligger jo en sommer og slumrer der ute. Tanken varmer litt idet vi tar saksen fatt i vinterhagen.

Velg riktig redskap

Sørg for å ha riktig bekjæringsredskap parat før du setter i gang. De fleste med vanlige småhager greier seg med:
1) En liten beskjæringssaks
2) En større greinklipper.
3) En greinsag.

Greinklipperen har lange håndtak slik at du lett når større greiner høyt oppe i treet. Til de tykkeste greinene bruker du greinsagen. Til forskjell fra en vanlig sag setter ikke de brede tennene seg så lett fast i treverket. Pass på at redskapen er skarp, bruk et bryne.

Bevar blomstene

Mange busker som blomstrer i april/mai, danner neste vårs blomsterknopper på de nye skuddene om sommeren. Vi sier at de blomstrer på fjorårsskuddet.

Slike busker skal du ikke beskjære nå. De skal beskjæres rett etter blomstring på forsommeren. Er du for ivrig med saksen nå, mister du blomstringen til våren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere