Starter med Sognsmia før sommeren

Har fått forfalle i mange år. Arkivfoto: Karl Andreas Kjelstrup

Har fått forfalle i mange år. Arkivfoto: Karl Andreas Kjelstrup

Sognsmia i Sognsveien 82 kan bli del av ny barnehage. Arbeidet kan starte allerede før sommeren.

SOGN: I NAB den 11. mars etterlyste bystyrerepresentant og tidligere BU-leder i Bydel Sogn, Heidi Rømming (SV), svar fra byrådet om hva som er status for Sognsmia, det forfalne bygget i Sognsveien 82. Både tidligere bydels Sogn og Sogn kultur- og historielag, forsøkte i flere år å få lov til å ta huset i bruk, som et samlingssted for nærmiljøet.

LES OGSÅ: Nordre Aker Budstikke mener: - Huset må tas i bruk

Usikker om barnehage

Byråd for næring og eierskap, Øystein Sjøtveit (Frp), har svart på spørsmålene fra Rømming.

"Eiendommen vurderes til bruk som barnehage, enten hele eller deler av eiendommen. Omsorgsbygg Oslo KF (OBY) har fått laget en mulighetsstudie for barnehage på Sognsveien 82 og på den såkalte "Komposttomta" litt vest for Sognsveien 82. Denne konkluderer foreløpig med at selve bygningen (...) ikke er egnet til barnehagedrift. Studien foreslår imidlertid å legge barnehagens parkering på vestre del av tomta til Sognsveien 82. Det er ikke endelig avklart om også bygningen (...) kan benyttes i tilknytning til OBYs virksomhet. Det er ikke tatt endelig stilling til hvorvidt eiendommen skal benyttes til dette formålet," skriver Sjøtveit i brevet.

Byantikvaren har pålagt Eiendoms- og byfornyelsesetaten, som har forvaltningsansvar for bygget, som trolig stammer helt tilbake fra 1850, å sikre og vedlikeholde det vernede bygget. Eiendommen er regulert til spesialområde (bevaring – allmennyttig formål, forsamlingslokale).

Før sommeren?

Sognsveien 82 var opprinnelig husmannsplass under Vestre Sogn gård, og bærer navnet Schieggerud. Den består av en gammel drengestue med smie, samt et uthus. Bruttoarealet for drengestua/smia er på 90 kvadratmeter, fordelt på 1. etasje og loft. Uthuset er på 5 kvadratmeter, opplyser byråden.

Det vil være aktuelt å bygge om og modernisere smia, forutsatt at eksteriøret holdes uendret. Arbeidet forutsettes i gangsatt før sommeren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.