*Nettavisen* Nyheter.

Starter rullerende friluftsbarnehager

UBRUKT STABBUR: Hvis stabburet på Rustad gård oppgraderes, kan det bli base for den ambulerende friluftsgruppen Rustad Gård barnehage vil starte opp. Lokalpolitiker Hanne Eldby (midten), tillitsvalgt Rita Bredesen (tv.) og styrer Lene Aastorp synes det er spennende å tenke nytt. Foto: Foto: Nina Schyberg Olsen

Bydel Østensjø har fått ja til et kreativt forslag for hvordan de kan få flere barnehageplasser uten å bygge nye barnehager.

Klikk på bildet for å forstørre.

PLANLEGGER: Hanne Eldby (f.v.) gleder seg over at Rustad Gård barnehage, her ved styrer Lene Aastorp og tillitsvalgt Rita Bredesen, ser positivt på at barn og ansatte kan veksle på å være i en friluftsgruppe. Foto: Foto: Nina Schyberg Olsen

ØSTENSJØ: Etter en runde i bystyret har Bydel Østensjø nå fått støtte til et nytenkende prosjekt.

– Vi vil lage flere barnehageplasser ved hjelp av ambulerende friluftsgrupper i eksisterende barnehager. Det betyr at avdelingene veksler på å være ute, for eksempel hver andre eller tredje uke, forklarer lokalpolitiker Hanne Eldby (SV).

LES OGSÅ: Denne barnehagen blir dobbelt så stor

Kan gi 90 nye plasser

Eldby leder bydelens oppvekstkomité og håper at tilbudet kan starte opp til høsten.

– Målsetningen er å opprette fem avdelinger, det tilsvarer 90 storebarnsplasser, og vi vet at disse plassene trengs, sier Eldby.

– Vi ser for oss at dette skal være for barn fra tre år og oppover. Tre kommunale barnehager er interessert, sier Eldby.

– Vi har jo hele marka, og det er friluftsbarnehagene våre som scorer best i brukerundersøkelser. Men mange synes det er vanskelig å bytte barnehage når man først har begynt et sted, derfor er det fint å få innlemmet friluftsgrupper i vanlige barnehager, sier Eldby.

– Dette blir en mellomting mellom vanlig barnehage og friluftsbarnehage, og en fin måte å utvide barnehagetilbudet på, sier Eldby entusiastisk.

LES OGSÅ: Vil parkere bilene i Hellerudveien

Tre barnehager

Tallberget, Manglerud og Rustad Gård barnehager har sagt ja til ambulerende friluftsgrupper.

Styrer Lene Aastorp i Rustad Gård barnehage sier at de nå vil høste informasjon fra andre friluftsbarnehager, før de konkluderer med hvordan de vil legge opp friluftsgruppen sin.

– Dette er kjempespennende. Vi har to avdelinger i dag, og ser det som positivt med en ny avdeling. Da får vi flere barn og mer personale å spille på. Også personalet skal være ambulerende, sier styreren i Rustad Gård barnehage.

– Vi har et flott uteområde med god plass. Vi kan sette opp en lavvo, og så kan dette være en god anledning til å oppgradere låve og stabbur. Mulighetene er mange, men det krever samarbeid med Byantikvaren siden bygningene er verneverdige, sier Aastorp.

Om det blir en eller to uker eller lengre av gangen med friluftsgruppe må de finne ut av.

Forskjellen mellom vanlig barnehage og friluftsgruppe blir at barna må ta med klær og sekk ut av den vanlige barnehagegarderoben mens de er i friluftsgruppen, og at de skal være utendørs.

– De fleste foreldre er positive til at barna er mye ute, og her er vi mye ute uansett, sier styreren.

LES OGSÅ: Manglerud vgs. får leve ett år til

Tror det vil bli attraktivt

Hanne Eldby sier at bydelen nå må lage gode planer for gjennomføring, så det blir gode barnehageplasser.

– Jeg tror dette vil bli attraktivt, når foreldre forstår hva det dreier seg om. Barna skal ikke gå over Grønland, sier hun med et smil.

Eldby er fornøyd med at bydelen nå får driftsmidler til de nye barnehageplassene og investeringsmidler til ting som lavvo og turutstyr.

– Vi har hatt et bra tverrpolitisk samarbeid, og er fornøyd med at vi har fått til dette. Det var for firkantet at vi ikke skulle kunne etablere nye kommunale barnehageplasser fordi byrådet har bestemt at nye barnehageplasser skal være i privat regi, fastslår Eldby.

FLERE SAKER FRA DITTOSLO:

Jobber for trafikktiltak etter dødsulykke

Byrådet sier ja til nærbutikk ingen vil ha

Fikk bilen smadret på Bogerud

På Ryen kan det gå tomt for bensin


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.