RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Staten nekter kommunen å lage rustiltak

Oslo kommune vil drive nødvendige rustiltak i Storgata 36 C. Men staten sier nei. De vil selge huset til markedspris.

STORGATA: Oslo kommune eide den bevaringsverdige hjørnegården i mange år. På midten av nittitallet ble den pusset opp for 22 millioner kroner i forbindelse med at den tidligere avrusningsstasjonen i Hausmannsgata i 1996 flyttet dit, fra brakkene de hadde holdt til i gjennom mer enn tyve år.

Det kommunale tiltaket ble så drevet fram til 2004. Da ble den statlige rusreformen innført, og det kommunale tilbudet til rusavhengige med behov for akutthjelp og videre behandling, ble til statlig spesialisthelsetjeneste. Og dermed overført fra kommunen til staten.

En konsekvens av stortingsvedtaket var at Oslo kommune måtte avgi bygningen gratis til staten, for at Oslo Universitetssykehus som det heter i dag, skulle drive akuttinstitusjonen videre.

LES OGSÅ: Frykter dødsfall etter kutt i rusfeltet

Kan få kjøpe det tilbake

Nå skal akuttinstitusjonen flytte til den nye rusakutten på Aker sykehus. Da sosialbyråd Anniken Hauglie (H) i fjor høst ble varslet om flytteplanene, sendte hun et brev til departementet hvor hun blant annet skrev:

«Jeg vil be om at regjeringen tilbakefører bygningen til Oslo kommune vederlagsfritt, slik at bygningen fortsatt kan benyttes til viktige og nødvendige rusformål for kommunens rusmiddelmisbrukere.»

Dette ble avslått av helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), og nå har Oslo Universitetssykehus og Helse Sør-Øst RHF besluttet at huset skal selges til markedspris. Kommunen tilbys å kjøpe det tilbake.

ØSTKANTAVISA MENER: STATLIG TYVERI

Kontakt

– Hva er dine tanker om denne saken?

– Overtakelsen var en del av rusreformen. Oslo ønsket ikke reformen, vi ville fortsatt beholde ansvaret. Men formålet med overdragelsen av eiendommen var jo at det skulle drives rustiltak der. Nå er imidlertid forutsetningen endret.

– Kan du bekrefte at det har vært kontakt mellom Oslo kommune og Helse Sør-øst i forhold til spørsmålet om å kjøpe huset tilbake?

– Ja, det har vært kontakt mellom kommunen og staten. Vi har også hatt befaring i bygget for å se om dette fortsatt er noe vi kan bruke. Og det mener vi absolutt at vi kan. Jeg mener jo at det nærmest er umoralsk å kreve markedspris for en eiendom staten tross alt tok, sier Hauglie, og legger til: 

– Vi mener vi kan bruke bygget til flere lavterskeltiltak rettet mot rusmisbrukere. Akutt døgnovernatting, feltpleie eller annet. Så langt er vi ikke kommet, men det vil garantert komme brukergruppa til gode. Perfekt beliggenhet har det også.

Senest i går uttrykte Senter for rus og avhengighetsbehandling (SRA) stor bekymring over at Oslo mister akuttplasser.

– Man bør ikke redusere antall avrusningsplasser etter hva vi har i dag. Å ha nok plasser er et absolutt krav. Det er fortsatt køer, og vi strever med å få unna køen. Det som vil skje er at de som ikke har plasser, vil forbli på gaten fordi de ikke finner noe annet, og det øker faren for overdoser, sier Mona Baadstø Hansen fra Overlegeforeningen i SRA til dittOslo.no.

Flotte bygninger til staten

Lilleba Fauske, direktør i Rusmiddeletaten har lang erfaring med arbeid for rusavhengige i Oslo. Hun syns det er frekt av staten når de nå vil selge noe de fikk gratis for noen år siden.

– Da jeg først fikk høre om det, trodde jeg ikke det var sant, sier hun.

– Storgata 36 C er ett av de stedene Oslo kjempet for å beholde. Huset ligger sentralt i Oslo og hadde en lav terskel som ofte er viktig for en del av våre klienter, sier hun og kan også fortelle at staten i forbindelse med rusreformen fikk overført mange flotte bygninger fra kommunen.

– Oslo Universitetssykehus har i sine omorganiseringer slått sammen flere avrusningsenheter, og nå vil de selge de fraflyttede lokalene. Jeg vet at Rådhuset har tatt dette opp med departementet, men kanskje det er sånn at Oslo Universitetssykehus bare gjør det de selv vil, uten å høre på Oslos politikere?, sier hun.

Kommunale tjenester

– Vi står foran en samhandlingsreform hvor kommunen skal få ansvar for flere oppgaver, og Oslo Universitetssykehus ville vært tjent med at kommunen hadde lokaler som er tilpasset oppgavene. For det er nå sånn at behandlingstiden som tilbys rusavhengige i spesialisthelsetjenesten blir kortere og kortere, og kommunen må stille opp med rehabiliteringstjenester i større og større grad dersom folk skal ha mulighet til å bli rusfrie, sier Fauske.

– Om kommunen får tilbake huset, hva slags rustiltak mener du kan være aktuelt å drive der?

– Vi har diskutert flere mulige alternativer. Mer akuttovernatting og plass til et sprøyterom som for tiden drives i midlertidige brakker i samme gate, kunne være aktuelt. Huset er helt ypperlig for tiltak som kan bidra til rask bistand og hjelp. Det er mange brukere som syns det er vanskelig å finne ut av systemet i dag, avslutter Lilleba Fauske.

Verdifullt gammelt hus

Østkantavisa har også vært i kontakt med Byantikvaren som kan fortelle at Storgata 36 C står oppført som bevaringsverdig på deres gule liste. Huset ble tegnet av statskonduktør og arkitekt Georg Andreas Bull og oppført i tegl i 1883.

– Det ble oppført som administrasjonsbygning for Oslo gassverk. Det har kommunalhistorisk høy verdi og har høy arkitektonisk verdi. I registeret over statlig kultur-historiske eiendommer er den oppført som i fredningsklasse, opplyser antikvar Brit Kyrkjebø.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere