Statoil: – Å donere bort tomta blir ikke aktuelt

IKKE BARE GLASS OG BETONG: Dette er et eksempel på hvordan bygget kan se ut. Arkitekttegningene som ble presentert på tirsdagens møte tok betydelig høyde for å optimalisere solforholdene på plassen.

IKKE BARE GLASS OG BETONG: Dette er et eksempel på hvordan bygget kan se ut. Arkitekttegningene som ble presentert på tirsdagens møte tok betydelig høyde for å optimalisere solforholdene på plassen. Foto: Illustrasjon: Rift AS for LOF arkitekter AS

– Vi er like standhaftige som dere, sa Statoil Fuel & Retail, da de møtte beboere og lokalpolitikere til møte om Teaterplassen tirsdag. Men selskapet åpner for å bedre lysforholdene på plassen.

GAMLE OSLO: – Vi må innse at det kommer et bygg på plassen. Vi kommer ikke utenom det, sa leder av bydelsutvalget for Bydel Gamle Oslo, Silje Winter i sin innledningstale til de drøyt 20 fremmøtte fra nærmiljøet.


Hun innrømmet at hun godt kunne tenkt seg at bydelen hadde kommet inn på et tidligere tidspunkt samt et lavere bygg enn det reguleringen per i dag gjelder for, men at man nå må gjøre det beste ut av dagens situasjon.

Hva ønsker du deg av Oslos politikere i denne saken? Si din kommentar i slutten av artikkelen.

Det er en flott plass, vi eier eiendommen og vi har vært tilstede her i over 80 år

Hvis, hvis, hvis…

Derimot ble det lagt stor vekt på at de nåværende reguleringene for tomta, som tillater bygging, teoretisk sett kan trekkes tilbake med hjemmel i byggeloven underlagt Plan- og bygningsetaten.

LES OGSÅ: Rødt-politiker forlot møtet i protest: – Dette er ingen plansmie

– Vi har ikke fått noen byggesak ennå, påpekte Sigurd Knudsen, enhetsleder i Plan- og bygningsetaten i Oslo.

Han presiserte at tegningene som er kommet inn fra Statoil Fuel & Retail kun har status som forslag til en byggeplan. Reguleringen for området kan derimot fremdeles endres lovlig. Plan- og bygningsetaten har derfor enda ikke begynt å behandle saken før premissene og retningslinjene er helt klare.

– Statoils skisser illustrerer en mulig utbygging, men det må ikke bli sånn, sa han.

– Like standhaftige som dere

Statoil Fuel & Retail var godt representert på møtet med hele 5 representanter i tillegg til to arkitekter og to samarbeidspartnere fra et konsulentbyrå.

– Vi ønsker også at dette skal bli bra for alle parter, uttrykte Jan Dahm-Simonsen, direktør for HR og stab i Statoil Fuel & Retail ved flere anledninger.

Foreslåtte tidligere planer om donasjon og salg av tomt blir derimot ingen aktuell løsning for Statoil Fuel & Retail.

– Dette ikke aktuelt for oss. Vi er like standhaftige som dere. Det er en flott plass, vi eier eiendommen og vi har vært tilstede her i over 80 år. Våre 600 ansatte trenger et sted å jobbe, og vi ønsker å bidra til at Teaterplassen blir enda bedre. Et trivelig sted hvor folk har lyst til å være er målet, var Dahm-Simonsens kommentar.

Statoil Fuel & Retail ønsker også at byggingen skal begynne å skje så raskt som mulig.

– Det skal ikke stå på oss, for å si det sånn.

Statoil Fuel & Retails leiekontrakt for lokalene på Majorstua går ut i utgangen av 2014, og dette ble presisert for å påpeke at det for Statoils del også begynner å haste med en avgjøring i saken.

– Ikke lett

Hvis en omregulering av området skal kunne skje, forutsetter det en politisk vilje til dette fra Oslo Bystyre. Leder av bydelsutvalget for Gamle Oslo, Silje Winter (Ap) er ikke optimistisk.

– Det er lite som tyder på at det finnes politisk vilje for en omregulering i denne saken. Forslaget som ble fremmet om å innføre bygge- og deleforbud i høst ble nedstemt av bystyret. Da er det ikke så lett å få gjort noe med det, mener hun.

Bystyret har likevel bedt om en orientering om de forskjellige innspilene fra kvelden, og vil på bakgrunn av dette ta videre stilling i saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.