Gå til sidens hovedinnhold

Statoil kan få grønt lys for «monsterbygg»

Teaterplassens framtid på Grønland bestemmes på bystyremøtet onsdag ettermiddag.

GRØNLAND: Statoil Fuel & Retail fremmet forslag for Plan- og bygningsetaten i fjor vinter om nybygging på området der en Statoil-stasjon står i dag. Der ønsker selskapet å opprette sitt nye hovedkontor - et 32 meter høyt kontorbygg.

Dersom de får byggetillatelse, vil flyttingen til det nye kontoret gjennomføres i begynnelsen av 2015.

Rødt kjemper i mot med nebb og klør

Rødt-leder Bjørnar Moxnes sammenligner planene med å skulle sette opp en betongmur rundt Studenterlunden, og håper flertallet i bystyret lytter til bydelspolitikerne som ønsker en omregulering av planene.

– Vi vil fremme et forslag om en omregulering av tomta der byggehøydene halveres. Det vil nok være god plass til Statoil-kontorer også da, sier Moxnes til dittOslo.no.

LES OGSÅ: Rødt vil hindre Statoils «monsterbygg»

LES OGSÅ: Statoil: – Å donere bort tomta blir ikke aktuelt

Saken engasjerer politikeren sterkt. Nå håper han at byrådet gjør som kollegene på bydelsnivå, som tidligere og enstemmig har gått inn for lavere bygg. Med det håper Moxnes at hensynet til brukerne og naboene til Teaterplassen veier tyngre enn hensynet til Statoil.

– Teaterplassen på Grønland er blitt et samlingssted for folk i indre øst. Nettopp på Grønland, der trangboddhet og dårlige utearealer har vært et problem i generasjoner, er det ekstra viktig å ha byrom som Teaterplassen. Et over 30 meter høyt Statoil-bygg vil skygge for området - og er planlagt så tett på nabobyggene at det vil stenge igjen siste rest av eksisterende siktlinjer sørover, sier Moxnes.

– Hadde ikke skjedd på vestkanten

Rødt-lederen har imidlertid vanskelig for å tro en fullverdig ”monsterbygging” ville skjedd på Oslos vestkant.

– At de kort og godt bygger inn et torg eller uteareal kjenner jeg ikke til noen eksempler på, sier Moxnes – og frykter at sammensettingen av bystyret kan bli utslagsgivende for beslutningen som skal tas onsdag ettermiddag.

– Det nåværende bystyret består av en overvekt at politikere fra vestkanten, og forstår ikke i like stor grad trangboddheten i øst.

– Sånn jeg ser det handler denne saken om byutvikling - eller mangel på sådan - selv om trangboddhet og manglende utearealer er et dokumentert problem i de nye Grønlandskvartalene. Skal altså den eneste skikkelige uteplassen bygges inn og skyggelegges?, spør Moxnes.

LES OGSÅ: Statoil vil bygge identitet på Teaterplassen

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger