Statsråder i gatemegling

Justisminister Knut Storberget omkranset av ungdom fra Lambertseter skole som alle har vært med på gatemeglingskurs. Shukri Abdullahi, Sara Sharif, Saerah Butt og Fatima Al-Emari og Zakaria Qambi.

Justisminister Knut Storberget omkranset av ungdom fra Lambertseter skole som alle har vært med på gatemeglingskurs. Shukri Abdullahi, Sara Sharif, Saerah Butt og Fatima Al-Emari og Zakaria Qambi.

Justisministeren og helseministeren lot seg imponere over lokale ungdommer som demonstrerte gatemegling på Lambertseter fritidsklubb i dag.

LAMBERTSETER: Ungdommer fra Lambertseter skole og Manglerud vgs. imponerte justisminister Knut Storberget og helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen med sine diplomatiske ferdigheter i dag tidlig.

– Følte alle seg hørt? spør Muhammed Yassin, som etter tre kurs kan kalle seg sertifisert gatemegler.

Ministrene og stasjonssjef ved Manglerud-politiet Gro Smedsrud fikk være med i en meglingssirkel med ungdom fra distriktet.

SE FLERE BILDER FRA GATEMEGLINGEN HER

Lærer å lytte

Gatemeglingen som drives av Utekontakten i Bydel Nordstrand er et av flere vellykkede prosjekter for å forebygge kriminalitet som kommunene kan drive med midler fra departementet. Ideen er at ungdom skal lære andre unge teknikker for å hindre at konflikter oppstår. Stikkord er kommunikasjon. Å Lytte. Å sette ord på følelser.

– Man må sette ord på sine egne følelser. Hvorfor ble jeg sint? forklarer Muhammed Yassin etter spørsmål fra justisministeren.

– Kanskje noe å ta med seg inn i budsjettforhandlingene, spøkte de to statsrådene.

En foregangsbydel

Nordstrand Bydel har fremstått som en foregangsaktør i sitt forebyggende arbeid mot kriminalitet og rus. Gatemeglingen er ett eksempel.

– Grunnen til at vi kom til Lambertseter i dag, er at vi har hørt om de gode resultatene her. Jeg ble virkelig imponert over disse ungdommene, sa helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen som var med på en gatemegling for første gang i dag.

– Nå er viktig at også andre bydeler og kommuner følger samme eksempel, sa helseministeren. Justisminister Knut Storberget, også med på gatemegling for første gang, var ikke mindre imponert over ungdommen.

– Dere har en karriere innen justissektoren, sa Storberget til de to unge meglerne, Axel Lindstrøm og Muhammed Yassin som begge går i andre klasse på Manglerud videregående skole.

Justisministeren snakket varmt om det forebyggende arbeidet som gjøres i bydelen.

Sjiraffspråk og ulvespråk

Fire jenter fra Lambertseter skole var med på demonstrasjonen. Shukri Abdullahi, Sara Sharif, Saerah Butt og Fatima Al-Emari går nå på sitt andre meglingskurs, og håper etter hvert å bli sertifiserte gatemeglere.

Hvorfor ville dere være med på dette kurset?

– Vi ville lære å løse konflikter på en god måte. Dette kan vi ta med til våre yngre søsken og venner og andre vi er glad i, fortalte jentene med stor entusiasme og forteller om ulike teknikker de lærer.

Meglerne snakket om sjiraffspråk og ulvespråk? Hva betyr det?

– Jo, sjiraffene har lang hals, derfor tar det lang tid før tankene rekker opp til hodet. Det er det vi ønsker. At man tenker før man sier noe. I motsetning til ulvespråk hvor man snakker før man tenker, forklarer jentene med den største selvfølge.

Politiet ser resultatet

Dag Harald Drevsjø ved forebyggende avdeling på Manglerud politistasjon forteller at de har jobbet hardt mot unge gjengangere siden 2008. Siden da har antall unge gjengangere blitt halvert i distriktet.

– Så kan årsaken til denne nedgangen skyldes ulike faktorer. Men vi opplever at vi har hatt en rolig vår. Vi har mange flotte ungdommer i bydelene våre, sier Drevsjø som selv bruker meglingsteknikker i den såkalte bekymringssamtalen.

– Det handler om å lytte, sett ord på følelser. Og i fellesskap finne ut av hvordan ungdommen skal komme ut av en ond sirkel. Politiets hovedoppgave å forebygge kriminalitet, forklarer Drevsjø.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag