«Statusjaget»

Carina Alice Bredesen, vaktsjef dittOslo

Carina Alice Bredesen, vaktsjef dittOslo

Forrige uke presenterte vi toppkandidatene til bydelsvalget i alle lokalavisene våre. Ett av punktene var sivilstatus. Og det var et spørsmål som for en gangs skyld gjorde mange av politikerne målbundne.

Del på Facebook

Det enkleste nivået har tre valg: Ugift, gift og enkemann/enke. Dette er også offentlig tilgjengelige opplysninger. Men så har du de som har behov for å utdype. Da kommer assosiasjonene. Enslig, høres ikke det litt trist ut, da? Kan jeg kalle meg singel hvis jeg er over 40 år? Eller hva med adjektivene: Ulykkelig gift eller lykkelig skilt. De ville nok fått noen og hver til å pusse brillene. Noen har kjæreste og andre har samboer – med og uten mine, dine og andres barn.

Andre ville kanskje hatt behov for en tidslinje, eller en slags sivilstatus-CV. Kjæreste i tre år, ett barn. Singel i to år. Gift i sju år, to felles barn, ett bonusbarn (for det heter vel ikke stebarn lenger?). Skilt i fem år, femti prosent omsorg for tre barn. Og tilbake til (ny) kjæreste ved dags dato.

Flere av politikerne lurte på hvorfor i all verden sivilstatus var interessant i det hele tatt. CV-varianten ville nok vært litt for mye. Det kan til og med den mest nysgjerrige av oss medgi. Men hvis vi går tilbake til nivå én, så handler det om offentlige opplysninger som sier noe om hvem du er. Hvem den personen du skal stemme på ved valg, for å representere deg, er. Og har opplevd.

Men det skal sies at ordet sivilstatus ikke finnes i den norske ordboka. Derimot må du dele det opp i sivil og status, som henviser til henholdsvis ikke-militær og stilling/rang. Altså hvilken offentlig status du har i ditt sivile liv.

Og det kan vel ikke være så vanskelig å svare på – eller hva?

Carina Alice Bredesen
Vaktsjef, dittOslo

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Valg

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag