*Nettavisen* Nyheter.

Stemmene fra psykiatrien

Tingene som forteller psykiatriens historie i Norge forfaller og forsvinner. På Norsk Teknisk Museum har utstillingen «Verdiløs? Den vanskelige psykiatrihistorien» akkurat åpnet.

KJELSÅS: «Jeg har sett på nettet at det ligger rapporter og journaler slengt utover gulvene der. Hva faen er det for slags oppførsel! Det sier sitt om hva slags menneskesyn som har fått lov til å herske. Uverdighet avsluttes med uverdighet», sier Ingvar Ambjørnsen, som skrev sin debutroman, 23-salen (1981), om erfaringene fra sin tid som ufaglært pleiemedhjelper på Lier i 1974 og 75.

– Viktig historie

Med utgangspunkt i Lier sykehus, tidligere Lierasylet, graver utstilling «Verdiløs? Den vanskelige psykiatrihistorien» i Nasjonalt medisinsk museum frem noen av de fortellingene og stemmene som finnes i de psykiatriske institusjonenes historie.

– Åpningen av utstillingen var svært vellykket med rundt 100 fremmøtte. Dette er en annerledes utstilling hvor mange mennesker har deltatt aktivt, sier prosjektleder Ellen Lange.

Deres historier

Man møter blant annet en pasient, en klinikksjef, tidligere pleiemedhjelper og forfatter Ingvar Ambjørnsen, en tidligere ansatt gjennom 40 år, og folk som tar seg ulovlig inn i de folketomme bygningene på sykehusområdet. De forskjellige aktørene er på ulikt vis involvert, ikke bare i psykiatrihistorien, men også i diskusjonen om vern av den psykiatrihistoriske kulturarven.

– Dette er en hotspot-utstilling noe som betyr en liten, aktuell og samfunnskritisk utstilling. Nasjonalt medisinsk museum holder for tiden på med en utredning av norske psykiatrihistoriske museer, samlinger og arkiver i samarbeid med Statens senter for Arkiv, bibliotek og museumsutvikling (ABM-u). Vi har i den forbindelse besøkt en rekke gamle psykiatriske institusjoner i Norge. I august i fjor besøkte vi gamle Lier sykehus. Stedet var som et konsentrat av de andre stedene vi hadde vært.

– Engasjement

– Vi hørte om et forhenværende museum, som noen ildsjeler hadde tatt initiativ til, som visstnok skulle ha hatt en av de rikeste gjenstandssamlingene i Norge. Vi så monumentale bygninger som var enda mer forfalne, og tomme - men med tusenvis av folk som siden 1985 har tatt seg inn i dem. De har publisert bilder og filmsnutter på internett, diskutert elektrosjokk, lobotomi og andre behandlingsformer. Dette engasjementet, som eksiterer side om side med en ignoranse fra de som bestemmer gjorde at vi ville lage et utstilingsprosjekt med utgangspunkt i Lier, sier Lange.

Dette er museets tredje Hotspot-utstilling.Kilde: Nasjonalt medisinsk museum/Norsk Teknisk Museum.Utstillingen står til 5. september.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.