RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

UNDERHOLDNING: Sangerinne Kari Gjærum med Lisbeth Karijord på piano sto for populær underholdning full av sjarm og varme.
UNDERHOLDNING: Sangerinne Kari Gjærum med Lisbeth Karijord på piano sto for populær underholdning full av sjarm og varme. Foto: Foto. Aina Moberg

Stemningsfull lansering av «Aktuell Historie 4»

Alle gode ting er fire for boklanseringsfest på Sjømannsskolen.

EKEBERG: Alle stoler ble fylt i festsalen på Sjømannsskolen da boka «Aktuell Historie 4» ble lansert onsdag kveld.

 
 


For dere som ikke allerede vet det: Boka er en samling av de lokalhistoriske artiklene signert Gunnar Pedersen som står på trykk her i Nordstrands Blad hver mandag.

Og det er tydelig at interessen for lokalhistorie er formidabel i Nordstrand-området.

SE BILDESERIE: Lanseringsfest på Sjømannsskolen

Oppvekst på Ormøya

Først på talerstolen var forlags- og medieeier Bjørn Smith-Simonsen, eier av Dreyers Forlag som gir ut «Aktuell Historie 4». I tillegg til å være full av historisk kunnskap, er han vokst opp her i distriktet, nærmere bestemt på Ormøya.

Tusen takk, Gunnar, for at du lar oss drømme oss tilbake til vårt barndoms paradis

– Det lokale og det globale er to sider av samme sak. Historien blir til i det lokale, sa han, og dro paralleller tilbake til «erkenorske» kulturpersonligheter som Ivar Aasen og Aasmund Olavsson Vinje.

Sistnevnte behersket hele åtte verdensspråk!

Smith-Simonsen mimret om sin oppvekst på Ormøya, og overgangen mellom gammel og ny tid blant dragestilshusene og de mange originalene som bodde der. Det var tydelig at publikum gjenkjente karakterene han tegnet opp, for det var mye nikking og latter blant tilhørerne.

Takknemlig GP

Deretter var det Gunnar Pedersens tur til å snakke til de frammøtte. Han rettet en varm takk til Dreyers Forlag, Nordstrands Blad og lokalavisens nåværende og tidligere journalister. Ekeberg-Bekkelaget frivillighetssentral fikk takk for å ha hjulpet med arrangementet.

KLIKK HER, OG LES NOEN AV GUNNAR PEDERSENS «AKTUELL HISTORIE»-ARTIKLER

– Menneskene der står som et symbol på områdets gode ånd og bygging av lokal kultur, sa Pedersen.

Han takket også sin kone for all hjelp og støtte.

– Uten Inge hadde ikke mye fungert, sa han.

Han leste fra boka si, og trakk fram blant andre Ekeberg-mannen Erling Øverby, som er omtalt i boka, og som var tilstede blant publikum.

– Han ble, som første norske kokk, tildelt ærestittelen av den franske mesterkokkordenen. Han ble etter hvert den fremste ambassadør for norsk mat og norske mattradisjoner overfor utlandet. Han har deltatt i en lang rekke delegasjoner i alle verdenshjørner. Ofte var han i kong Olav eller kronprins Haralds følge. Han ledet Stefanhotellet til suksess – selv uten alkoholservering! Da ble han kalt «den lønnsomme samaritan», sa Pedersen.

Flott sang

Øverby er et godt eksempel på hvordan Gunnar Pedersen trekker fram «hverdagsmenneskene» i sine «Aktuell Historie»-artikler, og gir dem litt av oppmerksomheten de fortjener.

Da det var pasue fra talerstolen, var det Kari Gjærum sin tur til å briljere fra «scenen».

Sammen med Lisbeth Karijord på piano serverte hun sanger som rørte tilhørerne både til latter og ettertanke.

Det var Prøysen og Ella Fitzgerald, Erik Bye og «Gabriellas song». Da hun avsluttet med «We’ll meet again» var det nok mange som ønsket nettopp det.

Hilste fra leserne

Siste økt fra talerstolen besto av forfatter Frid Ingulstad, som hilste fra leserne. Med en million solgte bøker i året, er hun Norges mestselgende forfatter. Hun er også oppvokst på Nordstrand, og ga publikum et bilde av en fordums tid, som nå kun finnes i folks minner. Og i bøkene til Gunnar Pedersen!

– Tusen takk, Gunnar, for at du lar oss drømme oss tilbake til vårt barndoms paradis, sa hun.

Tore Bollingmo, ansvarlig redaktør i Lokalavisene Oslo, deriblant Nordstrand Blad, avsluttet det formelle programmet. Også han uttrykte sin takknemlighet til og beundring for Gunnar Pedersen.

– Du har et initiativ og engasjement som får en yngre mann til å føle seg rent forlegen, sa han.

Med hjemmelagde kaker, hyggelige samtaler og nydelig stemning, ble denne lanseringsfesten en kveld som føyer seg fint inn i lokalhistorien på Nordstrand.

PS. Boka er å få kjøpt hos bokhandlerne i distriktet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere