*Nettavisen* Nyheter.

Stenger på grunn av menneskeavføring

BER KOMMUNEN TA ANSVAR: Botanisk Hage holder åpent seks timer kortere enn nomralt denne sommeren på grunn av problemer med menneskeavføring. Nå ber de kommunen ta grep. ARKIVFOTO Foto: Arkivfoto

Botanisk Hage har sett seg lei av store mengder menneskeavføring i hagen, og innskrenker nå åpningstidene kraftig.

TØYEN: – I fjor utplasserte Oslo kommune to transportable toaletter på parkeringsplassen mellom Naturhistorisk museum (NHM) og Munch-museet. Kommunen ønsker ikke å gjenta dette i år, siden den opplever det som å legitimere at området benyttes til overnatting, skriver Naturhistorisk museum på sine hjemmesider.

LES OGSÅ: – Romfolket må behandles som mennesker!

Uverdige forhold

Bakgrunnen er altså at Monrads gate på østsiden av Naturhistorisk museum/Botanisk hage og Sars' gate i nordvest har i flere år vært benyttet som campingplass for tilreisende bostedsløse, som har sovet i biler.

Resultatet har vært at de bostedsløse gjøre fra seg i omliggende grønområder – i særlig grad Botanisk Hage.

Dette har de nå sett seg lei på, og de ser seg nødt til å stenge parken hele seks timer mer i døgnet enn normalt.

– Forholdene er uverdige for de bostedsløse, uhygieniske for de besøkende, inkludert barn i barnehagealder, og også ubehagelige for de ansatte som må fjerne ekskrementene, skriver museumsdirektør Arne Bjørlykke på museets hjemmesider.

LES OGSÅ: Romfolket: – Ingen vil leie ut til oss

Krever tiltak fra kommunen

Fra og med mandag 13. mai vil portene bare være åpne mellom klokka 09 og 17. Vanlig åpningstid i sommerhalvåret er 07-21 på hverdager og 10-21 i helgene.

Universitetet i Oslo, NHMs mororganisasjon, vurderer i tillegg å øke vaktholdet i hagen.

Prøveordningen vil være midlertidig, og nå ber museet kommunen om å snu i vedtaket om å ikke sette ut toaletter.

– Det er med svært tungt hjerte vi går til dette skrittet, og vi anmoder ansvarlige myndigheter om å finne en snarlig løsning på de hygieniske problemene i Monrads gate, avslutter Bjørlykke.

LES OGSÅ: Norge plikter å hjelpe romfolket

Ber om midler

Partiet Rødt reagerer sterkt på at det ikke settes opp toaletter som både fastboende og tilreisende kan benytte seg av.

– Snart er det sommer, og det varmere været betyr at flere folk vil oppholde seg utendørs i Gamle Oslo. Både fastboende og tilreisende fyller opp parkene. Det er få offentlige toaletter i bydelen vår, og enda færre som er tilgjengelige døgnet rundt eller som er gratis å bruke, skriver Rødt Gamle Oslo i et forslag til bydelsutvalget, der de ber om midler fra Regjeringen.

– Når det ikke finnes offentlige toaletter, ender folk fort opp med å gjøre fra seg bak nærmeste busk, påpeker Rødt i et forslag.

Da regjeringa i går la fram sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett, la de også fram en tiltakspakke som inkluderte 10 millioner til en tilskuddsordning som skal støtte opp om akutte, lokale humanitære tiltak for tiggere.

– Vi ønsker at Bydel Gamle Oslo skal søke på midler fra denne ordningen til å sette opp og drive toaletter på de viktigste stedene i bydelen, forteller Rødt, som ønsker at toalettene skal settes opp i tilknytning til Botanisk Hage.

Forslaget skal behandles i bydelsutvalget i juni.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.