RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Østensjø-barn hjelper barn i Kenya

Elever på Østensjø skole har tjent inn 31.000 kroner til fattige skoler i Kenyas hovedstad Nairobi.

ØSTENSJØ: I forbindelse med at en lærer reiser til Kenya i vinterferien, gjennomførte 5. og 6.trinn på Østensjø skole en markedskveld 3. februar.

– Målet var å samle inn skolemateriell og penger til skoler i slummen i Nairobi, forteller Berit Vaaje på Østensjø skole.

Sterke inntrykk

Det er Vaaje som reiser til Nairobi, og hun har allerede hatt kontakt med flere aktuelle barneskoler. Sist sommer besøkte hun en av dem, og etter ferien fikk elevene se bilder og høre om forholdene i slummen.

– Det gjorde inntrykk. De forstod godt at det er viktig å gi barna der en mulighet til å skaffe seg en utdannelse for å komme ut av fattigdommen, sier Vaaje.

I Kenya er det mange stammespråk i tillegg til swahili, men det offisielle språket er engelsk.

– Det er derfor avgjørende at alle lærer både å lese og skrive engelsk. Uten engelskkunnskaper er det vanskelig å fungere i det kenyanske samfunnet, fortsetter Vaaje.

Om det var mulig å bidra med noe, ville elevene på Østensjø gjerne hjelpe til. Dermed var tanken om prosjekt ”Skolebarn hjelper skolebarn” sådd.

Markedskveld

Ideen om en markedskveld med kafé og lotteri dukket opp like etter jul. I ukene før selve kvelden ble det jobbet intenst med å samle inn salgsartikler som bøker, dvd-er, og cd-er. I tillegg produserte elevene egne salgsvarer, og de samlet inn skolemateriell som blyanter, viskelær, pennaler, blyantspissere og annet som læreren kan ta med til Kenya i bagasjen sin.

– Mange elever startet også med salg av boller og kaker. Noen samlet flasker som de pantet. Før selve markedsdagen var det allerede kommet inn over 8000 kroner, sier Vaaje.

Folk strømmet til

På den store dagen forvandlet fem klasserom seg fra undervisningsrom til markedshaller og kafeteria.

– Selve markedet varte to klokketimer. Både den nærmeste familie, tanter, onkler, besteforeldre, naboer og bekjente var invitert. Allerede en halv time før dørene skulle åpne, strømmet folk til, forteller Vaaje.

– Elevene var delaktige hele tiden, både som kremmere og serveringsbetjenter. Mange gode kjøp ble gjort og kontantene rullet inn. Etter to timer var det nesten tomt for varer, og kassereren kunne blidt opplyse om en omsetning på 31.000 kroner, sier Berit Vaaje imponert.

Nå gleder både elever og de andre lærerne seg til ferske rapporter fra Nairobi når hun er tilbake på jobb etter vinterferien.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere