RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sterk heroin gir økt overdosefare i Oslo

Grunnet variabel styrke på heroin er det vanskelig å beregne dosene. Det fører til overdosefare.

OSLO: – Det er viktig at rusmisbrukerne får vite om den økende overdosefaren. Og kapasiteten på sprøyterommene bør økes, sier Arild Knutsen, leder i Forening for human narkotikapolitikk.

Rusmiddeletaten meddeler på sine hjemmesider at «det har aldri vært noe overdosedødsfall på sprøyterommet, men den siste tiden har flere av brukerne der hatt overdoser og hatt bruk for hjelp. Det betyr at overdosefaren i byen er høy, og det er viktig å være forsiktig».

Siden styrken på heroin varier fra sterk til svak, er det vanskelig å beregne dosene. Derfor oppfordrer de også til å ikke injusere alene.

Bedre utnyttelse

Knutsen forteller at flere av hospitsene i Oslo har ett rom fylt med sprøyter, men mener utnyttelsen av rommene kunne vært bedre:

– I stedet for å ha et rom som kun står der ubrukt og fylt med sprøyter, kunne de gjort om rommene til sprøyterom sånn at de ikke injiserer alene.

I tillegg mener Knutsen at sprøyterom bør inneholde motgift.

Motgift og analyse

Knutsen har ved flere anledninger snakket om hvor viktig motgift er for å redde liv i rusmiljøet, og holder fortsatt fast på det:

– I dag har ikke sprøyterommene motgift, men motgift redder liv. I tillegg bør det også utredes mulighet for å analysere stoffet, sier han.

Ryktene sies at heroinen i Oslo er sterkere, men en analyse av stoffet vil føre til at man kan forebygge overdoser, skader og død.

Brukere vettskremt

Det er en tynget stemning i rusmiljøet, og Knutsen forteller at brukere er redde.

– Det er en stor etterspørsel av motgift fra brukere, og nå er de livredde og vettskremte med sånn situasjonen er nå.

Han er sjokkert over meldingen Rusmiddeletaten meddeler på hjemmesiden, og har lite tro på at noe vil bli gjort med problemet.

Det har ikke lyktes dittOslo å komme i kontakt med Lilleba Fauske, direktør i Rusmiddeletaten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere