*Nettavisen* Nyheter.

Sterk økning i antall lommetyverier i Oslo

Bare et fåtall av lommetyveriene i oslo blir oppklart.

Oslo (NTB-Linus Hauge): Antall lommetyverier i hovedstaden har økt med 33 prosent det siste året. Bare et fåtall av sakene blir oppklart.

- Hver åttende kriminelle handling i Oslo er et lommetyveri, sier politimester Anstein Gjengedal i Oslo politidistrikt til NTB.

Oppklaringsprosenten for vinningskriminalitet er ikke mer enn 9,2 prosent, omtrent på samme lave nivå som året før. Sakene er ofte spesielt vanskelige for politiet å etterforske siden de som regel står helt uten spor eller opplysninger om gjerningsperson.

- Vi mistenker at organiserte grupperinger står bak et stort antall av lommetyveriene. Vi er avhengige av at folk anmelder disse sakene, slik at vi får sporet opp og pågrepet gjengene, sier Gjengedal.

Flere voldtekter
Det ble anmeldt 161 voldtekter og 35 voldtektsforsøk i 2007. Mens anmeldte voldtektsforsøk har gått ned sammenlignet med 2006, har antall anmeldte voldtekter økt. Det er en utvikling som bekymrer politimesteren.

- Vi er bekymret for voldtektsutviklingen. Dette er vanskelig å forebygge. De aller fleste voldtekter skjer innenfor husets fire vegger og er vanskelig for oss å forebygge, sier Gjengedal som mener utviklingen tyder på en holdningsendring hos noen menn.

Politidistriktet jobber med å utarbeide en analyse av voldtektsutviklingen i hovedstaden. Den blir offentliggjort i første kvartal.

Oppklaringsprosenten for seksualforbrytelser økte fra 38,4 til 49,9 prosent i 2007, understreker politimesteren.

Gjengprosjektet
Det mye omtalte gjengprosjektet i Oslo politidistrikt har produsert 400 egne anmeldelser. Totalt ble det foretatt 499 pågripelser og 60 våpen er beslaglagt.

- Etter at vi satte i gang dette prosjektet har vi ikke hatt noen alvorlige hendelser. Vi har redusert skyteepisodene mellom gjengene. Vår langsiktige målsetting er også å ta fra dem vinningen og det økonomiske utbyttet fra kriminaliteten de begår, samt å hindre rekruttering, sier Gjengedal.

Det ett år gamle STOP-prosjektet som skal avdekke menneskehandel førte til åtte registrerte anmeldelser. Fem saker er under aktiv etterforskning, der en av sakene dreier seg om 11 siktede.

92 personer var ved årsskiftet omfattet av politiets prosjekt for å stanse de mest aktive vinningskriminelle i Oslo. Over en tredel av disse satt 1. januar 2008 i fengsel.

Det ble registrert til sammen 83.182 anmeldte saker i Oslo politidistrikt i 2007. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag