RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sterk uro over bit-for-bit utbygging

Lørenskog kommune bygger ut i stor skala i randsonen sin, rett utenfor stuedøra til bydel Stovner. Miljøprisen er det Groruddalen som må betale.

STOVNER/LØRENSKOG: Flere gigantiske byggeprosjekt ligger på tegnebrettet på begge sider av kommunegrensen mot Lørenskog. Byggingen er klattvis og sees ikke i noen større regional sammenheng. Det er ikke alltid krav om konsekvensutredning av trafikk, støy-, og miljøplagene. - Vi kommer litt på hæla og blir en tilskuer til det hele, advarer leder av bydelsutvalget i Stovner, Tore Ludt (SV). Nå roper han og politikerkollegene et kraftig varsku mot utviklingen i nabolaget.

Purrer på byrådene

Byrådet har fått et brev i posten med krav om et bedre koordinert samarbeid på tvers av kommunegrenser i plan- og byggesaker.
- I dag opplever vi at Oslo kommune først kommer inn med sine argumenter og vurderinger når plan- og bygningssaker er i sluttfasen, mens kommunikasjon på et tidligere tidspunkt kunne gitt begge parter et bedre resultat, skriver Ludt i brevet.
Oslo kommune må involveres på et mye tidligere tidspunkt, mener Ludt.
- Vi kan ikke godta at denne bit-for-bit utbyggingen fortsetter. Hele området må sees i sammenheng, sier Tore Ludt.
Han synes det virker kunstig at Lørenskog og Oslo skal sitte på hver sin tue og planlegge større byggeprosjekter.
- I dette området går alt over i hverandre. Det er nesten umulig å vite hvilken side av kommunegrensen du er. Hvis man ikke vet hvor grensen går, er dette ett sammenhengende område, sier ludt.

Liten påvirkningskraft

Ludt sin store bekymring er at alle byggeprosjektene i sum påfører Groruddalen og bydel Stovner svære miljøbelastninger.
- Størstedelen av trafikken vil gå gjennom våre områder. Dette vil merkes, advarer han.
Noe av problemet, slik Ludt ser det, er at bydelene er forhindret fra å ta direkte kontakt med nabokommunen, på grunn av styringssystemet i Oslo kommune.
- Derfor er det byrådet som må ta initiativet. Vi håper de tar signalene våre på alvor, noe annet ville vært rart, sier Ludt.
En løsning på problemet kan være å kreve konsekvensutredninger i større grad.
- Slik det er nå, tar man stilling til et og et prosjekt av gangen uten å se det i sammenheng. Vår bekymring er at det skjer noe hele tiden i Lørenskog. Det etableres mange nye arbeidsplasser i utkanten av kommunen, tett opp mot boligområder i vår bydel, sier Ludt som håper at også Lørenskog merker seg signalene.
- Vi er en bekymret nabo. Et godt naboskap betyr at man tar hensyn til naboen. Mange av miljøulempene er det vi på oslosiden som får, advarer han.
Det planlagte brevsenteret på Robsrud er bare ett av mange byggeprosjekter som vil påføre Groruddalen mer trafikk, stikk i strid med intensjonene i groruddalsplanen. - Egentlig burde Lørenskog vært med, sier Ludt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere