*Nettavisen* Nyheter.

Sterke opplevelser

Du trenger ikke like whisky for å ta en rundtur blant Skottlands destillerier. Men det hjelper.

Alkoholen som fordamper mens whiskyen ligger i tønnene kalles "The angels' share" (englenes andel, red. anm.). Sørg for at du får din del også, sier guide Frank Ibbetson, og humrer i det hvite skjegget.

Og englene får jammen så det holder. Hele 25 prosent av whiskyen fordamper i løpet av de 10 årene Edradours whisky godgjør seg i tønnene.

Edradour destilleri markedsføres som det minste i Skottland, og ligger i åsene like øst for småbyen Pitlochry i det skotske høylandet. Ibbetson har akkurat sørget for at også vi har fått vår del av det velsmakende brygget, og forteller rutinert om destilleriets historie. Edradour er blant de største turistattraksjonene i området, idyllisk beliggende som det er med en liten elv sildrende igjennom eiendommen. Hit kommer rundt 100.000 besøkende årlig for å se whisky bli produsert omtrent som da destilleriet åpnet i 1825.

Men det finnes en mørkere historie. En historie om illegal produksjon, og smugling av whisky fra Edradour til USA under forbudstiden i 1920-årene. En periode skal destilleriet sågar ha vært kontrollert av mafiaen, uten at dette er slått fast som et historisk faktum. Mystikken og destilleriets avsides beliggenhet skaper en helt særegen atmosfære.

Dette er den siste håndlagde single malt-whiskyen i Skottland, påstår Ibbetson, som synes konkurrentenes produksjon er i overkant automatisert.

Her gjøres alt manuelt.

Whisky Trail

Det er mange måter å oppleve Skottland på. En av de beste er definitivt å legge inn ulike whisky-destillerier inn som milepæler - eller rundingsbøyer - underveis. Plukk ut fire-fem og du får en rundtur til ulike deler av landet, samtidig som du oppdager hvor ulikt whisky smaker alt etter hvor den er produsert. Har du nippet til The Macallan med hint av sherry og honning produsert nær Elgin, er det litt av en overgang å sende en dose røykfylt Lagavulin fra øya Islay ned strupen. Bare prøv.

Vi valgte å legge opp ruta selv. Men liker du å la andre gjøre jobben for deg, kan du for eksempel følge The Malt Whisky Trail en rundtur som tar deg innom åtte destillerier i Speyside-området rundt Elgin. Turen fører deg gjennom vakker natur i det skotske høylandet, og innom koselige små landsbyer. Og selvsagt en rekke kjente whiskyprodusenter som Glenfiddich, Glen Grant, Glenlivet og Cardhu.

Fra Elgin som i seg selv er en hyggelig liten by er det heller ikke langt til Loch Ness, om du skulle få lyst på andre opplevelser på turen.

Vi styrte i første omgang utenom den foreslåtte turistløypa, og endte opp hos The Macallan Distillery. Kontrasten til Edradour er stor. For mens Edradour ser ut som en bondegård hvor kyrne riktignok er byttet ut med tønner og produksjonsutstyr minner The Macallan mer om en fabrikk. Og mens lille Edradour får en stor del av inntektene sine fra besøkende, er det whiskyen som skaper suksessen hos The Macallan. Men for fem pund (ca. 60 kroner) får du en omvisning i lokalene, og en prøvesmaking etterpå.

Dessuten kan du tusle ned i hagen, sette deg på en av benkene og nyte synet av det gamle hovedhuset som har stått på eiendommen siden 1700-tallet. Et hus som for øvrig kan sees på boksene The Macallan whisky leveres i.

Tett på

Glen Grant, som er på The Malt Whisky Trail, ble i fjor kjøpt opp av italienske Campari. Kanskje ikke så rart, whiskyen er den mest populære i Italia, og på verdensbasis er Glen Grant den maltwhiskyen det selges tredje mest av.

Jeg har reist rundt i Skottland i noen dager nå, og følte at jeg måtte få med meg et destilleri. Morsomt å se hvordan de lager nasjonalbrygget sitt, selv om jeg ikke er noen stor whiskydrikker selv, sier Coelestin Zehnoter fra Sveits.

Og han valgte et bra destilleri å studere prosessen i. Hos Glen Grant slipper man sine gjester tett på produksjonen, og du kan studere alt fra hvordan kornet (bygg) tørkes til spriten pipler ut og tappes på eikefat.

10 år senere drikker vi det. Den beste delen av hele prosessen, smiler nestleder Marilena Bidaine ved besøkssenteret til Glen Grant.

Året rundt

Etter å ha vært innom ytterligere et par destillerier, sniker kjedsomheten seg inn. All overdrivelse er av det onde, sies det, så også når det gjelder destilleri-besøk. For selv om hvert sted har sitt særpreg og guidene er sjarmerende, er gjennomgangen av hvordan de edle dråper produseres ganske så lik fra sted til sted. Å legge inn noen andre opplevelser underveis er derfor en god idé.

Når bør du så reise? Vel, Skottland er, som så mange andre land, nydelig om våren. Andre foretrekker fargene det skotske høylandet byr på om høsten. For whiskyens del spiller det ingen rolle. Det er nok av destillerier som holder åpent året rundt, selv om du vinterstid vil finne en og annen stengt port. En sjekk på destilleriets hjemmeside på internett hindrer enkelt bomturer.

Det har vært morsomt å jobbe med whisky de senere årene, synes Frank Ibbetson.

Interessen både for produksjonen og singel malt whisky har tatt seg opp, og vi får nå besøkende fra store deler av verden. Drøyt halvparten ankommer i buss gjennom organiserte turer, resten svinger innom på egenhånd.

Tilhører du de sistnevnte anbefaler vi at du venter med å nyte whiskyen til du er tilbake til hotellet. Riktignok er promillegrensen i Storbritannia fortsatt 0,8 men kombinasjonen alkohol og bilkjøring blir ikke bedre av den grunn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.