Sterkt engasjert for det estetiske

ENDRING: Truls Aslaksby kan se tilbake på mange år hos Byantikvaren. I forrige uke var hans siste dag på kontoret. Foto: Grace Brynn

ENDRING: Truls Aslaksby kan se tilbake på mange år hos Byantikvaren. I forrige uke var hans siste dag på kontoret. Foto: Grace Brynn

Er byutvikling det samme som vandalisering? Skal gammelt og vakkert gå i bøtta til fordel for mistrivsel? Bymiljøet får avtroppende Truls Aslaksbys hjerte til å gløde.

FROGNER: I forrige uke pakket han sakene sine hos Byantikvaren og tok fatt på pensjonisttilværelsen .

– Hva er godt bymiljø, Aslaksby?

– Hm... Noe av det man ser og opplever kan være falskt, det kommer an på om det er en rask turistopplevelse eller erfaring på lang sikt som beboer. Begge deler bør være der for å gi det som er godt. Hva er det fravær av? Grøntområder og trær? Eksos? Av det skadelige eller av trygghet? Vi vet mye om det i dag. Men hvor mye er vi villige til å betale for et godt miljø? Hvilke ubehagelige valg må vi gjøre for å oppnå det? Statsråd Jøran Kallmyr og Anne Lise Høegh er uenige om dette med å la bilen stå. La forretninger og uteliv stenge tidligere; da skriker handelsnæringen! Og parkeringsplasser – det går rett i indrefileten på folk. Det er viktig at folk føler eierskap – dette er VÅR by! Og viktig at de styrende ikke gjennom-kommersialiserer byrommet, sier Aslaksby engasjert.

Historie på gule lister

– Dere redder pietetsfullt gamle og betydningsfulle hus med gule lister?

– Vi prøver å la byens historie komme til uttrykk i hverdagens bymiljø. La byen få en dybdedimensjon, klart oppfattbar. Det er også en del av godt bymiljø.

–Rundt hjørnet for vakre Viktoria Terrasse ruver en heslig lilla blokk. Man snur hodet vekk

– ...Fikk dere ikke hindret den?

– Byantikvaren har ingen innvirkning på nye bygg, det er Plan- og bygningsetaten. Slike stygge kontraster du nevner, er motebetont. Funkisboligen er rådende nå. Det gjelder alle sektorer av arkitektstanden, de som tegner, de som bestiller. Det finnes ingen vilje eller talentutvikling på alternativer. Plan- og bygg vil ha opp dimensjonen i byen, det er betenkelig, sier han.

Passe høyt på Frogner

– Her på Frogner var regelen at ingen hus skulle være høyere enn fire-fem etasjer. Så dette blir snart et b-strøk. Stein Kolstø i Plan- og bygningsetaten kaller 8-10 etasjer for moderat! Han er tilhenger av den tette byen, og politikerne heier. Det ville være meningsfylt å tenke litt, sier Aslaksby.

Sentrum er et sted der man gjør fra seg.

– Amerikanske undersøkelser viser at golde, tette høyhusområder avler økt vold og kriminalitet?

– Det er lett å komme inn i onde sirkler. «Marka må ikke bygges ut»-tesen gir flere høyhus og en by med mer kriminalitet. Vanlige mennesker beveger seg ikke i sentrum om kvelden mer. Før var sentrum et sted med restauranter med hvite duker. I dag er sentrum blitt et sted der man gjør fra seg! mener han.

– Mye skyldes Thon-endringene i bybildet. Ikke for å demonisere ham, men han er en god link til utviklingen. Griske gårdeiere har ødelagt det rike utvalget av butikker. I dag er det tre typer: Jål, fastfood og eiendomsmeglere! De som ikke kan oppnå høye profitter må slukke og gå. Det egentlig urbane er på vei ut.

– Har du noe håp om at det snur?

Da må vi ha en annen politikk. Ser vi på det politiske landskapet i dag, er det lite håp.

Ringnesparken

– Mange gremmes over den kommende Ringnesparken med gigantskulpturer som skuer utover Ekebergområdet?

– Det er ikke en sak jeg har jobbet spesielt med, men jeg stiller meg hoderystende til det. Vi skal ikke la oss beruse av Ringnes’ produkter her. Bare jeg slipper å se det fra Nesodden! Men fra det nye huset mitt har heldigvis ikke utsikt mot Oslo.

– En annen side ved deg er at du er 2.-tenor i fritiden?

– Jeg synger i Vestre Aker Dusjlag! Vi har en kjempegod dirigent som klarer å løfte oss fra de dypeste kløfter hvor vi hører hjemme, til at de klapper for oss!

Truls Aslaksby smiler før han gir seg i kast med flyttekassene igjen. Han skal plante flagget på nytt sted, men det blir neppe det siste vi hører fra ham.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.