Sterkt og abstrakt på Brandstrup

SITTER: Hymne til Gaia II heter dette verket av Inger Sitter.

SITTER: Hymne til Gaia II heter dette verket av Inger Sitter.

Inger Sitter presenterer 22 vakre, abstrakte malerier malt i akryl på Galleri Brandstrup på Madserud gård.

MADSERUD: Inger Sitter viser seg som sterk, moden og dristig i denne utstillingen. Bildene har i seg både landskap og assosiasjoner til vår tid og politiske uro. De fremstår også som ulike sinnstilstander publikum gjerne kan kjenne seg igjen i. Maleriene er malt i klare sterke farger med et tydelig formspråk og stram komposisjonen.

Assosiasjoner

Det vrimler av mennesker med hvitvinsglass i den ene hånden og prislister i den andre. En begeistret stemning råder.

Her har hun tatt frem karamellen og leppestiften i seg, sier billedkunstner Päivi Laakso lekent mens hun betrakter bildet som har tittelen "Strømmer".

Jeg kjenner meg igjen i det der, smiler hun og nikker mot bildet som er malt i rosa, rødt, oransje, blått og hvitt. Malerstrøkene beveger seg i alle retninger.

Det er nesten slik at en blir frustrert over at malerstrøkene stopper ved kanten av lerretet. Jeg ønsker at de skal fortsette utover og videre, sier en sporty ung mann.

Abstrakt ekspresjonisme

Sitter er stor, hun er en av Norges mest kjente nålevende kunstnere, sier administrasjonsansvarlig ved galleriet, Irija Øwre. Energien i maleriene er voldsom og levende, men svært presis, synes hun.

Sitter har en lang karriere bak seg, og hennes betydning for det modernistiske maleriets utvikling i Norge er stor.

Inger Sitter ble spesielt opptatt av det som har fått merkelappen Abstract Expressionism, og innenfor det Action Painting med Jackson Pollock som den førende, skriver Erik Dæhlin i boken "Samtaler med Inger Sitter".

Abstrakt Ekspresjonisme var en kunstnerisk bevegelse som oppstod i USA i etterkrigstiden og som senere skulle vekke stor oppmerksomhet i Paris. Sitter oppholdt seg i Paris da den nye amerikanske kunsten ble presentert.

Kunstneren har i mesteparten av sitt liv bodd og arbeidet ulike steder i utlandet, men bildene til denne utstillingen er malt på Tjøme i løpet av de to siste årene. Bildene både åpner for og fører dialog med sitt publikum. De er verdt praten!

Utstillingen varer t.o.m. 3. februar. Galleri Brandstrup ligger i Madserud allé 34 i Oslo.

Åpningstidene er tirsdag til fredag kl 11-16, lør-søn 12-16.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.