RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sterkt og vakkert fra krigsherjet land


Etter observasjon av ti mann på motorsykkel med Kalashnikov og rakettdrevne granater jaktet Task Unit i Telemak Bataljon i mange timer. Her er solen i ferd med å gå ned, og avdelingen i ferd med å slå leir. – Det vanlige har skjedd, de fant ikke fienden. De som de så med våpen på bakketoppen tidlig på dagen kan være bonden de kjører forbi i veikanten seinere på dagen, sier Håvard Bjelland.
Etter observasjon av ti mann på motorsykkel med Kalashnikov og rakettdrevne granater jaktet Task Unit i Telemak Bataljon i mange timer. Her er solen i ferd med å gå ned, og avdelingen i ferd med å slå leir. – Det vanlige har skjedd, de fant ikke fienden. De som de så med våpen på bakketoppen tidlig på dagen kan være bonden de kjører forbi i veikanten seinere på dagen, sier Håvard Bjelland. Foto: Foto: Håvard Bjelland
Fotograf Håvard Bjelland fra Munkerud viser bilder fra Afghanistan i Fotografiens Hus.

OSLO/AFGHANISTAN: Torsdag 3. februar klokken 18 åpner utstillingen «Afghanistan» i Fotografiens Hus i Rådhusgata. Bildene er tatt av fotograf Håvard Bjelland fra Munkerud.

Bjelland har arbeidet som fotograf i Bergens Tidende siden 1985, med unntak av to år i Dagens Næringsliv. Det meste av tiden har han jobbet på avisens oslokontor.

Sterke bilder

Våren 2009 besøkte Bjelland Afghanistan for sin arbeidsgiver Bergens Tidende. I april 2010 reiste han til landet på en ny reportasjetur.

Han fulgte de norske styrkene i Faryab provins ute i felt. Resten av bildene er fotografert i Kabul.

– Afghanistan er et hardt prøvet land. Ingen under 30 år husker noe annet enn krig. Aleksander den store prøvde å innta landet. England forsøkte det samme. I 2011 har NATO vært i Afghanistan like lenge som Sovjets okkupasjon varte. Det er en krigsherjet nasjon, men også et land med vakre landskaper og stolte mennesker, forteller Bjelland.

– Norske soldater sover med pistol ved hodeputen på oppdrag i Afghanistan. De er en del av et NATO-oppdrag som kan virke umulig. Usikkerhet, avmakt og frykt er en del av hverdagen. De skal prøve å kontrollere enorme områder og ulike etniske folkegrupper i ugjestmild natur med en nesten fraværende infrastruktur. De siste årene har opprørene blitt flere og sterkere. Hvor ligger neste veibombe, neste bakhold? Fienden er ofte usynlig, forteller Bjelland.

Var med ut i felten

Hvordan kan noen hundre mann ha oversikt i et område større enn Hordaland fylke? Det er noe av det Bjelland prøver å formidle med sine bilder.

– Utfordringene er enorme. Både for de norske styrkene, men ikke minst for sivilbefolkningen, sier Bjelland.

– Kabul og byens unge befolkning er merket av den konstante krigstilstanden. Kanskje særlig fra den blodige borgerkrigen på 90-tallet før Taliban kom til makten. Gjennom byen renner elven som har gitt byen navn. I dag er den et symbol på sammenbruddet av byens infrastruktur, forklarer Bjelland.

Bildene fra det militære er tatt som såkalt ”embedded”. Det vil si at Bjelland fulgte de pågående operasjonene og levde og sov med de norske soldatene.

Utstillingen varer til og med 27. februar.

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere