RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Østeuropeere kastet ut fra låven på Grønvold


Friluftsetaten måtte kjøre bort to lass med søppelsekker fra låven på husmanssplassen Grønvold på Kjelsås.
Friluftsetaten måtte kjøre bort to lass med søppelsekker fra låven på husmanssplassen Grønvold på Kjelsås. Foto: FOTO: Bjørn-Martin Bråten Nordby
Torsdag morgen tok Friluftsetaten affære og fjernet eiendelene til østeuropeerne som den siste tiden har tatt bolig i låven på Grønvold.

KJELSÅS: Nordre Aker Budstikkes utsendte var med da Frank Thomassen og Roar Grønvold fra Friluftsetaten tømte låven på husmannsplassen Grønvold på Kjelsås.

Soveposer, madrasser og sekker ble samlet i søppelsekker, og låven ble tømt for ulike typer avfall. Eierne var imidlertid ikke «hjemme».

– Mellom klokken seks og syv i morges observerte ansatte ved Oset Vannrenseanlegg åtte personer som kom ut av skogen, fra låven. Etter klesdrakt og rekvisitter å dømme, bar de tydelig preg av å være tiggere som antakelig satte kursen for Oslo sentrum, sier Frank Thomassen, skog- og naturoppsynsleder i Friluftsetaten.

Nytt innbrudd i hovedhuset

Mandag skrev Nordre Aker Budstikke at også hovedhuset på Grønvold, som leies ut som friluftsavdeling til Langgård barnehage, har vært utsatt for innbrudd mens østeuropeerne har oppholdt seg i låven.

– En dag ble barnehagen møtt av en person som satt på kjøkkenet i hovedhuset, da de låste seg inn. Senere er det blitt installert alarm, forteller Thomassen.

Mens låven ble tømt torsdag morgen, ble også hovedhuset undersøkt. Plutselig gikk alarmen.

– De har tydeligvis klart å komme seg inn i natt, uten at alarmen har gått. Både kjøkkenvinduet og loftsvinduet er åpent, men merkelig nok ble alarmen utløst først nå, sier Roar Grønvold, som forøvrig ble kåret til «Årets navn i Nordre Aker» i 2010.

Barrikaderer dørene

Både låven og hovedhuset så imidlertid ut til å være noenlunde inntakt. Østeuropeerne har i liten grad gjort hærverk på bygningene, men heller brukt det som krypinn om natten. Men ifølge Thomassen kunne låven fort stått i brann.

– Det ser ut som de har stumpet sigaretter rett i tregulvet, og løsningene de har hatt med plassering av stearinlys, ser svært brannfarlig ut, sier han.

Etter at sigarettsneiper, hermetikkbokser, plastposer og annet avfall også var fjernet, startet arbeidet med å barrikadere dørene til låven fra innsiden.

– De har klart å komme seg inn til tross for at dørene er blitt låst med store hengelåser, så nå prøver vi å feste store planker på innsiden av alle dører, gå ut gjennom en av veggene og deretter spikre igjen, sier Grønvold.

Familiær relasjon

For ham er husmannsplassen Grønvold noe mer enn bare et idyllisk område i utkanten av marka. Faren er nemlig født og oppvokst her.

– Jobben med å rydde opp her hadde nok vært litt ekstra spesiell dersom jeg hadde bodd her selv. Men jeg har sett en del bilder som faren min har tatt av julefeiring og liknende her, så jeg har jo et visst forhold til stedet, sier Grønvold.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere