Stien ble til vei mot Lysakerelva

Den gamle stien er sprengt og gravd ut i full veibredde. Det reagerer Terje Bjøro og Bente Marie Nørgaard sterkt på.

Den gamle stien er sprengt og gravd ut i full veibredde. Det reagerer Terje Bjøro og Bente Marie Nørgaard sterkt på. Foto: Foto: Vidar Bakken

Fra Lysehagan ved Ullernbanen går det nå en vei ned til Lysakerelva. Inngrepet i naturen er betydelig.

Den provisoriske broen åpner for spørsmålet, hvor skal den ende? Foto: Foto: Vidar Bakken

LYSEHAGAN: – I dette området har jeg gått tur i 30 år. Daglig går jeg tur med hunden. Her hvor det tidligere var en hyggelig sti ned mot Lysakerelva har det kommet en vei i stedet. Jeg spør, hva er grunnen til dette, sier Bente Marie Nørgaard som representerer Venstre i bydelsutvalget i Bydel Ullern.

En bred vei skjærer seg gjennom terrenget. Store trær er kappet og store mengder masse er gravd ut for å fullføre bredden på veien helt ned til Lysakerelva. Veien ender i en provisorisk bro, som igjen ender i ingenting, i fjellveggen.

– Ikke nennsomt inngrep

Terje Bjøro (V) har som representant i bystyret bedt om en forklaring på dette inngrepet fra Miljø- og sam-ferdselsbyråd, Jøran Kallmyr.

– Det er Friluftsetaten som har ansvaret, og det er inngått en avtale med en entreprenør om anlegg av turvei og gangbro over Lysakerelven. Dette er på ingen måte et nennsomt inngrep i naturen.

Så vidt Bjøro vet, har dette heller ikke vært til politisk behandling verken lokalt eller sentralt.

– Lysakervassdragets Venner er ukjent med tiltaket. Det samme er vel og boligsameier inntil området. Kallmyr kjente heller ikke til saken, men vil komme med et svar så raskt som mulig, sier Bjøro.

Bulldoservirksomhet

Nørgaard som sammen med barna har brukt området i alle år er forskrekket over hvor omfattende tiltaket er.

– Dette er jo bulldoservirksomhet. Se på alle trærne som er fjernet. Hva skal vi med en «autostrada» ned til elven som så ender i fjellveggen. Dette er ute av alle proporsjoner i et fra før uberørt, jomfruelig område. Bydelsutvalget burde hatt denne saken til behandling, sier Nørgaard.

Må sikres

– Friluftsetaten må komme opp med en god forklaring. Som du ser så må denne skjæringen sikres med støttemur eller annet. Det skal ikke mye til før et regnskyll graver ut trær og løsmasse. Dette er sjokkerende, sier Bjøro.

Han etterlyser samhansling og stiller seg spørsmålet om hvorfor det ikke på forhånd er gjort et samarbeid med for eksempel Lysakervassdragets Venner.

– Vi har et stort etterslep på vanlig vedlikehold på det originale turveinettet langs Lysakerelven, så blir vi møtt av dette synet. Inngrepene er så store at det skal mye til å gjenopprette dette, sier Bjøro.

Ullern Avis og Akersposten vil følge opp saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.