*Nettavisen* Nyheter.

Stig-André Berge er OL-håpet fra Groruddalen

GOD STØTTE: Kjæresten Rosel Utne (22) er også bryter, og hun gleder seg til å følge Stig-André Berge i London. – Jeg er utrolig stolt av ham, sier hun. ALLE FOTO: ANDREAS LINDBÆK

Stig-André Berge (28) fra Rødtvet er Norges eneste OL-håp i bryting under sommerens Olympiske Leker i London.

Klikk på bildet for å forstørre.

MYE TRENING: Det blir mange utenlandsreiser for å få trene med de aller beste. Men når han trener i Norge er det på Kalbakken. Her bryter Stig-André mot Eigil Reppe.

Klikk på bildet for å forstørre.

SPENSTIG: Stig-André Berge er svært godt trent.

Klikk på bildet for å forstørre.

NULL FRYKT: Her stuper OL-håpet så langt han klarer på matta.

KALBAKKEN: Etter den tidlige OL-exiten i Beijing for fire år siden, har bryteren fra Groruddalen planlagt hvordan han skal revansjere tapet han fikk i første kamp.– Det var en enorm skuffelse å ryke i første kamp i Beijing for fire år siden. Nå har jeg trent målrettet frem mot OL i London. Det er jo dette man trener mot, sier Stig-André Berge, som representerer Oslo Bryteklubb.

Les også: Hjem etter fire minutter

Hard konkurranse

Og skuffelsen for fire år siden var ekstremt stor fordi han satt seg store mål med å ta medalje under de olympiske lekene i Kina. Han fikk kun én kamp, og OL-eventyret var over på fire minutter.

Les også: Les hva bryteren sa før OL i Beijing

Denne gangen ser han litt mer realistisk på det, og han er langt bedre forberedt nå.

– Jeg er mer erfaren nå. Jeg vet hva som venter meg i London. Jeg var ikke godt nok forberedt i Beijing. Bryting er en liten sport i Norge, så det å få tre kameraer og mange journalister som ville snakke med meg var helt nytt for meg. Da jeg kvalifiserte meg til OL nå var jeg glad og lettet, men helt rolig, sier Berge.

– Hvordan er nivået?

– Det er 19 med i vekta mi , og alle kan vinne. Så jevnt er det. I OL er det de beste av de beste som er med. Faktisk er det kun meg igjen fra OL i Beijing som stiller. Det sier alt om nivået, sier Berge, og påpeker at hver kamp er en finale.

– Det er vinn eller forsvinn.

Stor lokal støtte

Berge er så å si oppfostret på brytematta. Han startet allerede som tre-åring, og han har 200 reisedøgn og 1300 treningstimer i året. Og han er også takknemlig for den fine støtten han får fra innbyggerne i Groruddalen.

– Jeg merker mye støtte fra folket her og 100 personer herfra skal ned til OL i London kun for å følge meg. Jeg er helt imponert at de gidder dette, og jeg setter ekstra pris på det, sier Berge.

– Hvordan blir det å være Norges eneste bryter der nede?

– Jeg har gode lagkamerater og jeg skulle ønske at vi kunne vært et lag der nede. Men siden de ikke klarte å kvalifisere seg må jeg stå med rak rygg og forsvare Norges ære, sier han.

Følg Stig-André Berge på hans egen hjemmeside

God form

Stig-André Berge kvalifiserte seg under et stevne i Finland. Han brøt godt i tre kamper og vant klart.

– Jeg viste topp verdensklasse i Finland. Det er en enormt god følelse når du våkner opp om morgenen og føler at ingen kan slå deg. Man føler seg litt som supermann, ler han.

– Hva er dine styrker på matta?

– Ingen har så god kondis som meg. De henger ikke med og ligger som slakt på matta. I tillegg er jeg veldig sterk mentalt, sier han.

OL i London starter 27. juli og varer til 12. august.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.