*Nettavisen* Nyheter.

Stig oppfordrer til kontrollert galskap

SKRIKER IKKE LENGER: Stig Mass Amdersen har tatt manien i en annen hånd: Nå vil han lære andre å bruke den kreativt. Foto: Foto: Cathrine Brynildsen

Alligator X-vokalist Stig Mass Andersen er alltid på sitt beste rett før han blir alvorlig syk. Det vil han lære andre å utnytte.

Klikk på bildet for å forstørre.

GALSKAP I RYGGMARGEN: På scenen med Alligator X. Foto: Foto: Jessica Ryan

SCHOUS PLASS: – Det handler om å bli kjent med seg selv som menneske.

Stig Mass Andersen er like fast i blikket som i stemmen. Kanskje er det fordi han er bipolar. I alle fall er det dét som nå bringer ham til MESH på fredag, med foredrag og konsert om hvordan akkurat det har blitt hans største styrke.

Kom aldri opp

Det var en alvorlig hendelse i familien som utløste det. Andersen vil ikke utdype hva som skjedde, men han gikk rett i kjelleren.

– Jeg hadde hatt ustabilt humør tidligere, men denne gangen ble jeg dypt deprimert. Alle rundt meg tolket det som en naturlig reaksjon, sier han.

Det var i 2007. To år senere fikk han diagnosen bipolar lidelse.

– Når jeg ser tilbake på ting jeg skrev før 2009 kan jeg se at jeg kanskje hadde skjønt noe. Jeg visste bare ikke helt hva, sier han.

Sang for tom arena

Å se for seg at han trollbinder en fullsatt Telenor Arena er ikke vanskelig. Å se ham synge for tom stadion er betraktelig verre. Like fullt er det slikt han kan finne på i maniske perioder.

– Jeg dro ut dit alene og var overbevist om at jeg skulle ha konsert der, forteller han.

Manisk magi

Det er denne stormannsgalskapen han nå vil lære bort. I kontrollerte former.

– I maniske perioder får jeg en naiv livsglede, og gjør ting jeg alltid har drømt om, uten tanke for konsekvensene. I foredraget henter jeg frem dette, og justerer det til et «friskt» nivå, forteller han.

Artisten og kundekonsulenten roser arbeidsgiveren sin for å være lydhør da han trengte det. En dialog om evner og behov tror han kan hjelpe mange.

– Sjefen var opptatt av å vite hva jeg trengte for å komme tilbake. Det å være i en vanlig jobb er viktig for å opprettholde troen på meg selv, sier han.

Han er opptatt av at både pasient og pårørende må våge å se mennesket bak sykdommen.

– Det er viktig å ikke flykte fra det. Bare da kan man knuse fordommer.

– Ikke snakk om lidelse

Artisten håper han kan bidra til en ny type dialog om psykiske lidelser. Språkbruk er essensielt.

– «Lidelse» farger folk. Det er viktig å huske på at personen er den samme som før han ble syk, sier han.

I foredraget vil han strekke ut en hånd til alle som vil vite mer om psykiske lidelser, så vel som pasienter og pårørende.

– Det er ikke farlig å snakke om psykiske lidelser. Vær tilstede for den du er glad i, og vær alltid deg selv, avlutter han.

Stigs videoblogg finner du på www.bipolarsuperstar.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag