*Nettavisen* Nyheter.

Stikker seg klar til fødselen

Elin Skoglund går til jordmor og akupunktør Mette Kim Groth for å forberede seg til fødselen.

SÆTER: Elin Skoglund er 38 uker gravid og har kunnet glede seg over en uke med permisjon allerede. Nå sitter hun i de nye og lyse lokalene til Mette Kim Groth og er klar til å bli stukket litt i.
Jeg har lyst til å bruke akupunktur som smertelindring under fødselen også. Det er smertelindring som ikke sløver verken mor eller barn. Jeg vil være mest mulig til stede. Det er best for både foreldre og den lille som kommer til verden, mener Skoglund. Hun har fått fødeplass på Rikshospitalet, og der har mange av jordmødrene kurs i fødselsakupunktur.
Siden jeg vil ha nåler under fødselen er det greit å finne litt ut av hva det er på forhånd, mener hun.

Trygt og faglig

Det er en egen trygghet i at hun som stikker også er jordmor, så har hun den faglige tyngden, mener Skoglund. Jeg synes en del akupunktører er litt vel dristige. De kan ikke nok om symptomene og signalene i svangerskapet. Jeg kan nesten bare ved å se på en gravid, vite hva hun trenger, sier Groth som også underviser jordmødre i fødselsakupunktur på akupunkturhøyskolen.
I Norge er fødselsomsorgen gratis, men mange gravide betaler gjerne litt ekstra for bedre helse og velvære under svangerskapet. Skoglund har fått såkalt fødselsforberedende akupunktur fra hun var 35 uker på vei, og er godt fornøyd med dette.
For å stille diagnose må hver pasient gjennom et intervju basert på kinesisk tankegang. Dette skal gi et helhetlig bilde av pasienten. I tillegg bruker akupunktøren tunge og puls for å støtte opp om arbeidet. Groth studerer Skoglunds tunge nøye, før hun bruker tre fingre og sjekker pulsen på begge håndleddene.
Pulsen er fin, og jeg tror ikke det blir noen fødsel med det første. Jeg ser deg nok neste uke også, oppsummerer Groth.
Elin Skoglund legger seg på behandlingsbenken mens Groth rengjør hendene og finner frem et lass med nåler.
Jeg kjenner akkurat som et lite støt når nålene går inn, forklarer den fornøyde pasienten.
Vi kaller det De Qi, som betyr nålefølelse. Hvis du ikke kjenner det, betyr det at jeg ikke har truffet, forklarer Groth. Hun sikter seg inn mot stadig nye mål rundt leggene og over knærne.
Et svangerskap varer 40 uker, og etter 38 uker regnes ikke barnet i magen for prematurt. Dermed kan Groth sette nåler som klargjør kroppen for fødselen. Hvis en kvinne er 40 uker gravid, og såkalt overtidig, kan behandleren benytte akupunkturpunkter i både i rygg og mage for å få fødselen i gang. Det er jo kjekkere å få fødselen i gang normalt enn å bli satt i gang kjemisk, mener jordmoren.

Hviler med nåler

Elin Skoglund ligger med lukkede øyne og ser ut til å nyte livet som høygravid. Nå skal jeg lytte på barnet. Det er greit å vite at barnet også har det godt, sier Groth. Sekunder senere lyder trygge og litt raske dunk ut i rommet. Kjempefin hjertelyd, dette, mener Groth.
Så få Skoglund hvile 20 minutter mens nålene virker.
Noen slapper så godt av at de sovner mens de ligger der, og det er jeg veldig godt fornøyd med, sier Groth og trekker for gardinene rundt benken.

Fødselsangst

Etter mange år som sykehusjordmor har Groth arbeidet selvstendig i tre år som jordmor og akupunktør. Jeg opplever at mange kvinner med fødselsangst blir henvist fra helsestasjonen til meg. Mange ender faktisk opp med å føde vaginalt, sier Groth.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.