*Nettavisen* Nyheter.

Stiller strenge krav til romleir på Skullerud

ETABLERT: Leiren besto fredag av fem «telt» og flere bålplasser. Foto: Foto: Øystein Dahl Johansen

For andre året på rad har romfolk etablert en leir på Skullerud. Her får de være i fred så lenge de følger grunneiers krav.

Klikk på bildet for å forstørre.

SØPPEL: En del søppel er samlet sammen i sekker, mens en del fortsatt ligger slengt rundt i leiren.

SKULLERUD: Nordstrands Blad har fått flere henvendelser om leiren fra turgåere i området.

Da lokalavisen var innom fredag formiddag var det ingen personer til stede.

Leiren ligger skjult til i skogen på en av åsene i området og består av fem «telt» laget av presenninger, stokker og tau.

Bakken på leirstedet er veldig nedtråkket og velbrukte bålplasser vitner om at leiren har vært i bruk en god stund.

LES OGSÅ: Romfolk måtte forlate Middelalderparken

På privat grunn

I et tre henger et speil og klær henger til tørk på snorer eller stokker som er spent mellom trærne. Det ligger en del søppel rundt i leiren, men det meste er samlet sammen i søppelsekker.

Leiren ligger på privat grunn og er opprettet på restene av en leir som en barnehage hadde etablert i området.

Grunneier ønsker ikke fremstå som en talsmann for romfolkets sak, men sier han er opplært til ikke å sparke de som ligger nede. Han forteller videre at det var en leir der i fjor og at romfolk dukket opp der ved påsketider i år.

– Vi har inngått et kompromiss hvor de får være der så lenge de rydder søppel og etablerer en latrine. Dette skled ut i fjor og det skled litt ut nå, men vi og Folk er folk følger opp og er i dialog med de som bor i leiren, sier grunneieren.

LES OGSÅ: – Ingen vil leie ut til oss

Han har fått en del henvendelser fra turgåere i området og har inngått kompromisset for å unngå at leiren blir sjenerende og at det oppstår konflikter.

Manglerud politistasjon er kjent med leiren og vil gå i dialog med grunneieren før de eventuelt foretar seg noe.

– Det var en leir i samme område i fjor. Hvis det er på samme sted er det på privat grunn og eier har tidligere ikke ønsket at vi gjør noe, sier stasjonssjef Janne Stømner.

Varsler hardere linje

Oslopolitiet har i år varslet at de vil føre en mer konsekvent og hardere linje i forhold til camper som etableres. Er det i utmark gjelder Friluftsloven som gir rom for telting i inntil to døgn.

– Er det camper i friområder, parker eller andre offentlige steder vil vi umiddelbart bortvise dem. Praksisen for dette er lik for hele Oslo og vi samarbeider med kommunen om dette, sier Janne Stømner.

Til nå har politiet på Manglerud ikke fått melding om flere leire i bydelene i kretsen. Det har kommet noen meldinger på camping på parkeringsplassen i Hvervenbukta, men her er personer og biler bortvist fra stedet for en periode.

LES OGSÅ: Romfolk selger suppe på Stortorvet

Kan gjøre lite

Kommunikasjonssjef Alise Davidsen i Bymiljøetaten er også klar over leiren, men etaten vil ikke foreta seg noe siden den ligger på privat grunn og det ikke oppstår brudd eller fare for forurensning.

Også Rusken-patruljen er kjent med leiren. De følger med og er innom for å sjekke regelmessig.

LES OGSÅ: LEDER: «Rom og rus forsvinner ikke ved at folk blir jaget fra sted til sted»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.