RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ved skrivebordet har Nesjar samlet bilder av folk som betyr og har betydd mye for ham gjennom et langt liv.
Ved skrivebordet har Nesjar samlet bilder av folk som betyr og har betydd mye for ham gjennom et langt liv. Foto: FOTO: CARL NESJAR

Stiller ut i Málaga

Fra 29. mai i år vil Carl Nesjars samarbeid med Pablo Picasso være tema på en utstilling i Picassomuseet i Málaga.

BØLER: Carl Nesjar er 88 år og fortsatt aktiv kunstner. I atelieret i kunstnerboligen på Bøler står det flere påbegynte malerier. De som alt var ferdige er akkurat solgt. Malesakene ligger klare. Når Nordstrands Blad ankommer er kunsthandler Dag A. Brynildsen på vei ut døren.

Carl er en gigant i kunstverden, sier han og lukker døren bak seg.

Viktig møte

Det er gått nøyaktig 51 år siden Carl Nesjar ble introdusert for Pablo Picasso i Paris.

Det er sannelig ikke verst å være norsk sa Picasso da vi møttes, forteller Carl Nesjar.

På den tiden var Picasso (1881-1973) en veletablert kunstner, og verkene hans fra denne tiden omtales som «sene arbeider» mens Nesjar var 37 år og enda en ung kunstner.

Dette var ikke første gang Nesjar hadde forsøkt å komme i kontakt med den verdensberømte Picasso, som selv opplevde en enorm pågang fra alle kanter. Men en rekke tilfeldigheter gjorde likevel at Nesjar fikk møte berømtheten, og han fikk til og med et svært hyggelig første møte med ham.

Livslangt samarbeid

Årsaken til den vennlige mottakelsen, forteller Nesjar, skyldtes at en av Picassos beste venner i ungdomstiden var den norske maleren Edvard Didriks.

På denne tiden jobbet Nesjar med utsmykkingen av regjeringskvartalet. Det ble gjort i naturbetong, noe som akkurat var funnet opp og patentert av Sverre Jystad og Erling Viksjø

Jeg viste ham noen prøver av dette, og det gjorde ham svært begeistret. Det var typisk Picasso, denne evnen til begeistring, sier Nesjar.

Dette var starten på et samarbeid som varte resten av Picassos liv. De to arbeidet i sandblåst naturbetong, og mens Picasso tegnet, sørget Nesjar for at materialet ble bearbeidet. Noe av resultatet finner vi her i Oslo på Y- og H-blokkene i regjeringskvartalet, og av kjennere betegnes dette som skjulte kunstskatter i hovedstaden.

Et geni

Det er veldig sjelden man får jobbe sammen med et geni, sier Nesjar om samarbeidet, som er utførlig beskrevet i boken om Bøler-kunstneren, som ble utgitt i fjor.

Boken kom i forbindelse med at han hadde en stor retrospektiv utstilling på Haugar Vestfold Kunstmuseum i Tønsberg. I denne boken er mye av kunstnerens liv og hans arbeider for første gang samlet.

Nesjar er født i Larvik, og selv om han har bodd mange steder i verden, og hatt boligen på Trolltun i nesten femti år, så har han hjertet sitt i fødebyen. Han ble æresborger av Larvik i 2001.

Mange bidrag

Det er Einar Wexelsen som er redaktør for boken, og det er syv bidragsytere. En av disse er kona Sylvia A. Antoniou.

Som kunsthistoriker er jeg opptatt av at Carls liv blir dokumentert, sier Antoniou, som har jobbet med boken i tre år.

Den kom på norsk i april og på engelsk i november 2008.

Det er fantastisk at han fortsatt jobber, og det blir bråk rundt utstillingene, sier den stolte ektefellen.

I en alder av 88 år er det ikke alle kunstnere som fortsatt holder tak om penselen som Nesjar.

Jeg har ikke annet å gjøre, sier han lurt.

Det er ikke helt riktig, men riktig likevel. Picasso ble en gang spurt i samarbeidet med en fransk maler (Georges Braque journ.anm.), om hvorfor de fant opp kubismen, og da sa han at noe måtte de jo finne på, sier Nesjar.

Allsidig

Carl Nesjar uttrykker seg i mange kunstformer: fotografi, film, maleri, grafikk og ulike former for skulpturer.

Vann og isfontener, det er meg. Det har jeg funnet på, sier Carl Nesjar. Dette har så langt resultert i 23 helårsfontener verden over.

Det står en på Radiumhospitalet, ellers har jeg ikke laget fontener her i Oslo, men det er ikke min skyld, smiler Nesjar lurt.

Den siste vann- og isfontenen, «Kloden» i Drammen, ble ferdig i 2007. Slike store arbeider er svært omfattende å realisere.

Endelig bok

De siste seks årene har Carl Nesjar blitt rammet av hjerneslag tre ganger, og mye tid går med til å trene seg opp. Målet er å kaste rullestolen på dør.

Det er plundrete å være avhengig av en sånn stol, jeg håper jeg kan komme meg opp å gå igjen. Man må gjøre det beste ut av det, men jeg kan bli ganske sint av å være i så dårlig form.

Kunstneren blar i kopier av noen vakre renessansebilder.

Lar du deg inspirere av dem?

Ikke direkte, men jeg inspireres av kvaliteten. Jeg har lyst til å se dem i virkeligheten, det har jeg.

Den 29. mai åpner en utstilling som omhandler samarbeidet mellom Nesjar og Picasso i på Museo de Picasso i Málaga, Spania. Da vil det også komme en bok som omhandler Carl Nesjars samarbeid med Pablo Picasso.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere