RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stiller ut kvinner på flukt

Torild Rødland gir seg ikke før alle er opplyst. Med kunstprosjektet «Kvinner på flukt» har hun inntatt biblioteksveggene på Røa og Oppsal.

RØA/OPPSAL: – Jeg er utdannet Cand. polit. og er svært samfunnsinteressert i tillegg til å være kunstner. Med dette prosjektet har jeg kombinert mine to lidenskaper.

Da jeg begynte å tegne kom bare bildene til meg; Jeg klarte rett og slett ikke å stå i mot. Dette temaet er så viktig for meg.

Vold og drap på kvinner er et stort samfunnsproblem, sier Rødland.

– Usynlig gruppe

Hun har uttrykt seg gjennom kunsten i alle år med maleri, skulptur og tegning. I denne utstillingen viser hun kun tegninger i kull og pastell.

– Kunstprosjektet «Kvinner på flukt» har jeg jobbet med siden 2009. Slik jeg ser det er kvinner på flukt en usynlig gruppe i samfunnet.

Kunstprosjektets intensjon er å synliggjøre denne gruppen, samt å stille spørsmål rundt hvorfor det er så vanskelig for samfunnet å beskytte kvinner mot vold, trakassering og drap.

Jeg har tegnet tre sett av de tegningene jeg viser her på biblioteket denne måneden. Det andre settet stiller jeg for øyeblikket ut på Oppsal bibliotek, opplyser Rødland.

– Originaler

Med titler på tegningene som «Utestengt», «Gjør som jeg sier!» og «Innestengt i det brennende huset» er det tydelig at kunstneren mener alvor.

– Alle mine tegninger er originaler, så de tre settene er litt forskjellige, selv om de opprinnelig er tegnet like. Aller helst ville jeg stilt ut alle tre, men det siste settet har jeg foreløpig ikke funnet plass til, sier hun.

«Mange hundre kvinner i Norge i dag er fratatt retten til familieliv, bevegelsesfrihet og mulighet til aktiv samfunnsdeltagelse i politikk og arbeidsliv. Dette betyr at de ikke lenger kan delta i demokratiske prosesser og normalt samfunnsliv. Derimot går overgriperen fri, og beholder sine rettigheter», skriver Rødland i prosjektet.

Utstilling på Røa- og Oppsal Deichmanske biblioteker står ut måneden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere