*Nettavisen* Nyheter.

Stiller ut Lund

SENTRUM: Blomqvist Kunsthandel åpnet lørdag utstilling med over 50 malerier av Henrik Lund.

Denne utstillingen hos Blomqvist er en sjelden anledning til å se mange eksempler på Henrik Lunds arbeider samlet. Det er den første store mønstring siden utstilling av Henrik Lunds malerier ble vist ved en retrospektiv utstilling i Kunstnernes hus i 1934.

Henrik Lund debuterte hos Blomqvist Kunsthandel i 1900 og var også den første som stilte ut i de nye lokalene hvortil Blomqvist flyttet i 1914 og fremdeles holder hus.

Henrik Lund er en stor kolorist, og man kan tydelig se han var inspirert av Edvard Munch og Ludvig Karsten, som han for øvrig ikke var særlig god venn med. Lunds fargevalg får oss også til å tenke på Harriet Backer som var hans lærer.

Henrik Lund skildrer den umiddelbare stemningen i hverdagslige motiver i sine bilder. Farger og det skiftene lys prøver han å fange spesielt fra landstedet Espevika i Kragerø.

Typiske motiver viser venner i samtale eller hustruen mens hun er opptatt av husarbeid.

Henrik Lund var en sentral aktør i Oslos kulturliv og hadde lett for å komme i kontakt med mennesker og har laget en rekke portretter, både malerier og tegninger og trykk. Alle kjenner tegningene og trykkene på Theatercaféen. Theodor Roosevelt, Benito Mussolini og Thomas Edison er alle portrettert av Lund.

Blant venner som er skildret finner vi Hans Jæger, Knut Hamsun og Herman Wildenwey.

Henrik Lund har fått ufortjent lite oppmerksomhet, og det er bare skrevet én bok om ham, i 1931.

Blomqvist Kunsthandel forsøker med denne utstillingen å rette opp denne skjevheten og viser arbeider fra tidlig ungdom til død med eksempler på venneportretter og landskaper.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.