Gå til sidens hovedinnhold

Stjeler plassen til handikappede

Nå skal det bli slutt på at «vanlige» bilister tyvlåner plassene som er forbeholdt handikappede i p-huset på Stovner senter.

STOVNER: Senterledelsen har inngått kontrakt med selskapet Aker P-Drift AS på Kalbakken. Vektere skal gå runder i parkeringshuset og påse at alt går riktig for seg. Snylterne kan vente seg bot eller borttauing, forteller senterleder Jo Espen Eriksen.

De bilistene som ikke har oblat i frontruta, blir bøtelagt. Vi gjør dette for kundene våre, sier han.

Bøter og borttauing

400 kroner i bot skal få synderne til å slutte med å stjele plassen til de handikappede. Ifølge markedssjef Ole Ringe i Aker P-drift forsvinner 95 prosent av feilparkeringene når det dukker opp et vekterselskap. Nye skilt og vektere vil være på plass fra midten av februar.

Det er noen utfordringer med misbruk av handikap-plasser og soner for vareleveranse. Folks respekt for senterets egne skilt er generelt blitt mindre. Noe annet er det når et privat selskap kommer inn. Når de vet at feilparkeringen får en økonomiske konsekvenser, virker dette preventivt, sier han.

Håndgemeng

Bjørn Lindholdt fra Romsås har merket dette problemet en rekke ganger. Han synes det er gledelig at senteret tar tak i problemet.

Her om dagen fikk jeg ikke plass. Jeg synes det er dårlig når plassen er merket som handikap-plass. Jeg har problemer med å gå. Derfor synes jeg det er irriterende når plassene blir tatt av folk som kan parkere alle andre steder, forteller han.

Han legger til at feilparkeringen har ført til knuffing.

Det har hendt at handikappede blir så forbanna at de parkerer bak den feilparkerte bilen, så den ikke kommer ut, forteller han.

Senterleder Jo Espen Eriksen understreker at det ikke er veldig mange som feilparkerer.

Vi har fått noen klager på det, uten at det er et veldig stort problem. Men selvsagt er det irriterende for de som blir rammet og ikke får parkert. Vi registrerer at noen gjør dette. Det vil alltid være slik at noen få skal ødelegge for alle andre, sier Eriksen.

«Skal bare kunden»

Hvorfor feilparkerer folk på disse plassene?

Du har den typiske «skal-bare-kunden». De skal en kjapp tur innom senteret i fem minutter. Men så treffer de naboen og slår av en prat. Dermed baller dette på seg. De ser kanskje at andre også parkerer på denne måten. Vi ser at dette skjer flere andre steder, sier Ringe.

Det blir ikke innført noe billettsystem eller parkeringsavgift i parkeringshuset. Det er kun feilparkering som vekterne vil slå ned på. Parkering vil fortsatt være gratis i fire timer.

De som parkerer på vanlig måte har ingenting å frykte av oss. Det har de ikke ellers heller. Man skal ha synlig handikap-bevis i frontruta. Dette tiltaket vil bedre tilgjengeligheten på disse plassene og vi unngår misbruket. Men de som driver risikosport vil bli fanget opp av våre vektere, forsikrer Ole Ringe.

Av senterets totalt 1250 plasser, er 36 forbeholdt folk med fysiske funksjonshemninger. Slike kort kan man søke Oslo kommunen om å få utstedt.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre